Tort cu capsune si spuma de cacao

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tort cu capsune si spuma de cacao

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 160 g zahar
  • 170 g faina
  • 36 g cacao
  • 7 g praf de copt
  • 30 g ulei de palmier
  • 45 ml lapte
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • 1/8 lgt sare
  • Crema
  • 400 g smantana pentru frisca
  • 300 g iaurt natural
  • 3 lg zahar
  • 250 g capsune (fara codite)
  • 15 g gelatina granule
  • 150 ml apa
  • Mousse
  • 6 albusuri -la temperatura camerei - de la oua medii (~190 g)
  • un praf de sare
  • 50 g zahar tos
  • 230 g zahar brun pudra
  • 18 g cacao 22% grasime
  • 25 g cacao 11 % grasime
  • Decor
  • cateva capsune proaspete
  • flori de cimbrisor (optional)
  • Sirop
  • 30 ml sirop concentrat de salcam amestecat cu
  • 100 ml apa plata

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi incorporm treptat 100 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

4. Intr-un alt bol batem galbenusurile cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.

5. Inglobam uleiul de palmier si laptele in galbenusurile batute.

6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt. Cernem acest mix putin cate putin, in compozitia cu galbenusuri mixand bine dupa fiecare adaugare transa cernuta.

7. Punem una, doua linguri din albusurile spuma in compozitia de la pasul anterior si amestecam cu o spatula, apoi punem toata compozitia in albusuri. Amestecam cu grija, preferabil cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare ample, de sus in jos.

8. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 24cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-40 minute.

Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata = blat copt.

Scoatem din cuptor si lasam blatul in tava sa se raceasca complet, abia apoi il putem taia.

Crema:

1. Punem gelatina la hidratat in 150 ml apa pentru 10 min, apoi o dizolvam pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic. Este indicat sa o preparati si sa o puneti in smantana amestecata cu iaurt si fructe atunci cand sunteti pe punctul de a asambla tortul.

2. Batem smantana pentru frisca cu lg zahar pana cand isi tripleaza volumul si capata consistenta.

3. Inglobam cu o spatula iaurtul in frisca batuta. De asemenea punem si capsunele taiate si gelatina dizolvata si amestecam totul cu spatula.

Mousse de cacao:

1. Punem albusurile intr-un vas de inox, pe baie de aburi si le batem 3 minute cu praful de sare. Adaugam apoi cele 50 g zahar tos si batem continuu 5-8 minute tot pe bain-marie.

2. Luam vasul de pe aburi si incorporam zaharul brun pudra in 4-5 transe, batand pana la dizolvarea completa a fiecarei transe. Batem pana cand albusurile formeaza o spuma tare, ca la bezea.

3. Inglobam in compozitie si cacaoa cernuta in cateva transe. Eu am folosit telul, dar va recomand cu draga inima sa utilizati o spatula pentru aceasta operatiune.

Asamblare:

1. Taiem blatul in 3 felii, doua de 2 cm si una de 1 cm. Felia de 1 cm o vom faramita intr-un bol.

2. Pe un platou punem un inel alimentar reglabil, punem o felie de blat o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop, lasam sa absoarba. Punem apoi 1/2 din cantitatea de crema, blatul faramitat, restul de crema si ultima felie pe care o vom insiropa cu restul de sirop. Introducem in frigider pentru cel putin 1 h.

3. Scoatem din frigider, punem mousse-ul pe blat si introducem din nou in frigider pentru 4 ore (la mine a stat doar 30 min pentru ca ma grabeam, dar voi sa-l tineti cat trebuie). La servire punem capsunele deasupra si florile de cimbrisor pe margine.

Nota! Daca aveti de parcurs ceva drum pana la destinatar (cum am avut eu) va recomand sa puneti mousse-ul, capsunile si floricele chiar inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise