Tort cu foi de nuca si crema patisera

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Tort cu foi de nuca si crema patisera

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 300g albusuri
  • 150g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 200g nuca macinata
  • 200-250g faina
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom si vanilie
  • Pentru crema:
  • 1 plic crema patisera
  • 500ml lapte
  • esenta de vanilie
  • (in loc de vanilie puteti schimba aroma: in potocala, cacao, cafea...)
  • Sirop:
  • 1 cescuta apa
  • 2 cuburi zahar
  • esenta de rom
  • Glazura:
  • 130g ciocolata 52%cacao
  • 100ml frisca lichida

Mod de preparare

Albusurile le mixam spuma cu praful de sare si zaharul, pe urma adaugam zaharul vanilat si esentele(in functie de cat de aromat vreti sa fie blatul), adaugam si nuca macinata, amestecam usor cu o spatula, si la sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt. Incorporam bine totul si impartim aceasta compozitie in 3 parti egale (cantarite mi-au iesit in jur de 500g fiecare cu tot cu farfurioara).

Intr-o tava cu diametrul de 22cm tapetata cu hartie de copt, am copt cate o foaie cca. 10-15 minute fiecare (sau pana devine putin aurie pe margini), la ultima foaie am pus si o lingura de cacao in compozitie si o coacem la fel ca celelalte 2. Daca aveti 2 sau chiar 3 tavi de aceeasi dimensiune munca este mai usoara :D

Dupa ce am copt cele 3 foi, le lasam sa se raceasca, iar noi intre timp ne ocupam de crema:

Laptele rece il punem intr-un bol, peste, rasturnam plicul de crema patisera si putina esenta de vanilie, apoi mixam pana devine o crema fina, ca si budinca. Dam bolul la frigider pentru cateva minute, iar cand il scoatem il mai mixam putin.

Pentru sirop: Punem o ceasca cu apa la foc impreuna cu zaharul, iar cand s-a topit tot zaharul, oprim focul si adaugam putina esenta de rom.

Asamblare:

Pe un platou asezam prima foaie de nuca, insiropam toata suprafata, punem crema, a doua foaie, dar de data asta cea cu cacao, o insiropam si aceasta, punem din nou crema,

avand grija sa mai lasam putin si pentru ornat, si pe urma ultima foaie de nuca pe care o insiropam putin si pe ea.

Dam tortul la frigider si ne ocupam de glazura:

Intr-un ibric punem frisca lichida la incalzit, intre timp rupem ciocolata bucatele, o asezam intr-un bol, iar cand a inceput sa ajunga la punctul de fierbere, stingem focul si rasturnam peste ciocolata. Lasam cateva secunde, pana se inmoaie ciocolata, apoi amestecam pana formam glazura.

Scoatem tortul din frigider si rasturnam deasupra glazura de ciocolata pe toata suprafata, lasam sa se raceasca si ornam dupa preferinte cu crema oprita, eu am facut niste floricele pe margini si deasupra niste mingiute, atat cat sa termin crema.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise