Tort cu nuci braziliene, crema de ciocolata si mousse de cafea

Blaturile: Bati spuma, cu mixerul, albusurile, cu sarea si indulcitorul.

Timp pregatire
175 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu nuci braziliene, crema de ciocolata si mousse de cafea

Ingrediente

  • Pentru blaturi:
  • 6 ouă M,
  • 2 albușuri,
  • Un praf sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 7 g praf de copt,
  • 90 g nuci braziliene măcinate,
  • 75 g făină,
  • Pentru însiropat:
  • 400 ml apă,
  • 1 plic ceai negru cu aromă de lichior Irish Cream,
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 100 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • 65 ml lapte,
  • Pentru mousse de cafea:
  • 2 gălbenușuri,
  • Un praf sare,
  • 2,5 ml îndulcitor,
  • 200 ml lapte,
  • 13 g amidon,
  • 3 lingurițe cafea solubilă,
  • 3 foi (5 g) gelatină,
  • 60 ml apă,
  • Pentru decor:
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • Colorant alimentar gel (roșu, galben),
  • Coacăze roșii, după gust

Mod de preparare

Blaturile:

Bați spumă, cu mixerul, albușurile, cu sarea și îndulcitorul. Adaugi pe rând gălbenușurile, praful de copt, nucile braziliene măcinate, omogenizând tot cu mixerul. Adaugi apoi făina și amesteci ușor cu o spatulă. Torni compoziția în două forme de copt de 18 cm diametru (unse cu ulei și pregătite cu hârtie de copt) și dai la cuptorul preîncălzit, pentru 22 de minute (sau până trec testul scobitorii), la foc mediu (150°C). Lași blaturile la răcit, apoi le tai în câte 2 foi.

Însiropat:

Pui apa la fiert, când clocotește, dai deoparte și adaugi plicul de ceai negru cu aromă de lichior Irish Cream. Lași la infuzat 10 minute, apoi arunci pliculețul. Are o aromă dulce, de cafea cu lichior, eu nu o îndulcesc, îmi place așa. O poți îndulci, dacă vrei.

Crema de ciocolată:

Topești cuvertura de ciocolată neagră pe baie de abur. Dai deoparte, lași la răcit, apoi adaugi puțin câte puțin mascarponele. Ciocolata fiind densă, se va întări crema, așadar o subțiezi cu lapte. Amesteci la început, cu o spatulă, iar la final o bați un pic cu mixerul, pentru o textură cremoasă.

Mousse de cafea:

Pui foile de gelatină la hidratat în 30 ml apă.

Pui într-o crăticioară gălbenușurile, laptele, sarea, îndulcitorul, amidonul și amesteci cu un tel. Pui amestecul pe foc mic, adaugi cafeaua solubilă dizolvată în 30 ml apă. Fierbi până se îngroașă ușor. Dai deoparte, lași la răcit doar până la 55 °C, moment în care adaugi gelatina hidratată și stoarsă ușor cu mâna, de apă. Amesteci bine și lași la răcit, ca să se închege ușor și să o poți așeza pe tort (să nu fie moale, apoasă, dar nici tare).

Pentru decor:

Bați frișca lichidă, cu mixerul, mai moale, adaugi mascarponele și omogenizezi. Îmbraci tortul în alb. Crema rămasă o colorezi în portocaliu și roșu, pentru a face diverse flori și ornamente. Decorezi cu coacăze roșii.

Poftă Bună!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Se curata, se spala si se taie cartofii cubulete.

Cartofi boieresti cu sunculita afumata
Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Spalam cartofii, îi intepam din loc in loc cu furculita și-i bagam la cuptor, la copt.

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca
Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni