Tort curcubeu etajat

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
medie
Tort curcubeu etajat

Ingrediente

  • Blat:
  • 400 gr faina
  • 45 gr amidon
  • 1,5 lingurita de bicarbonat de amoniu
  • 1 lingurita sare
  • 450 gr zer (buttermilk) sau 450 ml lapte amestecat cu 2 linguri de otet
  • 6 albusuri
  • 340 gr zahar
  • 190 gr unt
  • 150 gr ciocolata alba(optional)
  • 1 fiola esenta vanilie
  • coloranti alimentari pe cat posibili naturali (Wilton natural sau ScrapCooking.)
  • Crema:
  • 375 gr unt(nu se inlocuieste cu margarina)
  • 450 gr branza tip philadelphia sau mascarpone
  • 240 gr zahar pudra
  • 300 ml frisca
  • 1 fiola esenta de portocale sau lamaie (sau dupa gust)

Mod de preparare

Buttermilk se poate face cu lapte si otet, 2 linguri otet la 450 ml lapte.

Blatul este calculat pentru o tava rotunda de 22 cm. Fiecare blat are cca 220 gr,sunt 6 la numar si groase de cca 1cm.

Este un tort inalt,are cca 10 cm impreuna cu crema..Trebuie luat in seama faptul ca are o crema care contine unt si este foarte satios.

Fiind destul de inalt portiile se taie de cca 3cm fiecare.Tortul are 16-18 portii.

Trebuie sa avem la indemana 6 recipiente (castronase pentru supa,de exemplu)in care vom prepara cele 6 blaturi colorate,6 lingurite si 6 scobitori(ptr coloranti,nu bagati aceeasi scobitoare de mai multe ori in borcans ,crema ramasa pe scobitoare poate altera culoarea).Pentru tavi folositi hartie de copt taiata circular,exact fundul tavii.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei(mai ales untul)

Foile coapte de blat sunt umede si pufoase.Se pot umple cu crema a doua zi,cu conditia de a fi pastrate la rece in pungi de plastic ,pentru a nu se usca.Preincalziti cuptorul la 170 grade cu 20 minute inainte de coacere.

Colorantii trebuie pusi in cantitati mici,cantitatea de coloranti este mult mai mica decat la oricare alt tort decorat cu flori sau figurine din fondant .

Eu am fost 3 de la ScrapCooking si 3 de Wilton natural.

Blat:

Faina, cernuta in prealabil, se amesteca cu amidonul,sarea si bicarbonatul (eu nu il "sting").

Intr-un recipient albusurile se bat spuma,se adauga zerul si vanilia.

In alt recipient punem untul impreuna zu zaharul, amestecam pana devine pufos.Adaugam ciocolata alba topita,amestecam pana se omogenizeaza.La acest aluat incorporam treptat cate o parte de faina si una de zer,in cateva parti, pana se omogenizeaza toate ingredientele.

Se imparte in 6 parti egale. Fiecare parte se coloreaza cu 3-4 picaturi de colorant, va ajutati de o scobitoare.Daca vi se pare prea deschisa culoarea nu exagerati, culorile ajung la saturatie si indiferent cat ati mai pune nu isi schimaba nuanta. Albastrul si rosu se omogenizeaza mai greu,verdele si galbenul cel mai usor.

Se coace fiecare culoare pentru blat la 170 grade, timp de 12-15 minute.

Crema:

Untul se amesteca cu zaharul pudra si esenta de portocale, se amesteca cu o spatula pana devine omogen. Se adauga branza,amestecati usor ,adaugati frisca intr-o singura repriza,amestecati cu miscari circulare de sus in jos. Crema trebuie lucrata incet si nu foarte mult timp, untul se poate taia.

Ornarea trebuie sa fie simpla. Blaturile colorate sunt cele care care dau tot farmecul tortului.

O zi plina de culoare va doresc!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise