Tort de ciocolata cu crema de iaurt

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort de ciocolata cu crema de iaurt

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 140 gr faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 3 linguri cu zahar
  • esenta de vanilie
  • o lingura de rom
  • Pentru crema:
  • 200 gr iaurt gras
  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml frisca lichida cu grasime minim 30%
  • 4 linguri cu zahar pudra
  • 150 gr fructe de padure congelate
  • un plic de gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru glazura:
  • 150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 50 ml frisca lichida cu minim 30% grasime
  • 50 gr unt
  • Pentru ornat:
  • fulgi de ciocolata
  • fructe de padure

Mod de preparare

1. Blatul il preparam astfel: rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie impreuna cu untul pana obtinem o compozitie neteda.

2. Batem ouale cu zaharul pana devin cremoase, apoi adaugam ciocolata topita, racorita in prealabil si jumatate din cantitatea de faina amestecata cu praful de copt. Albusurile le batem spuma impreuna cu sarea, pana se intaresc si nu mai curg din castron.

3. Adaugam in compozitia de ciocolata cate o lingura din albusurile batute, alternand cu o lingura de faina, amestecand usor sa nu se lase. La urma adaugam tot albusul ramas si amestecam usor. Compozitia rezultata o turnam intr-o forma rotunda cu diametrul de 18 cm, tapetata cu hartie de copt, si o coacem in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de aproximativ 35-40 de minute. Scoatem blatul pe un gratat si il lasam sa se racesca.

4. Intre timp preparam crema asfel: batem crema mascarpone cu zaharul pudra, apoi adaugam iaurtul. Gelatina o punem la inmuiat in 50 ml apa pentru 10 minute, dupa care o punem la bain-marie sa se topeasca, dar fara sa fiarba. Dupa ce s-a topit o adaugam peste crema cu iaurt si mixam cu mixerul pana se omogenizeaza. Din momentul acesta folosim pentru amestecat o lingura. Adaugam fructele de padure asa cum sunt ele congelate, esenta de vanilie si la urma frisca batuta bat. Frisca o indulcim cu o lingura de zahar pudra in momentul in care o batem.

5. Ca tortul sa iasa drept deasupra, taiem partea bombata si o dam deoparte. Blatul ramas il taiem in trei si il insiropam cu siropul preparat astfel: fierbem apa cu zaharul timp de 5 minute pana obtinem un sirop, apoi lasam sa se racesca si adaugam esenta de vanilie si romul.

6. Asamblam tortul astfel: luam o forma detasabila cu diametrul de 18 cm si asezam primul blat (fiindca partea de jos a blatului este mai estetica o lasam pentru pus deasupra si dedesupt punem parte de sus). Peste primul blat asezam jumatate din crema, apoi adaugam cel de-al doilea blat si pe el crema ramasa. Deasupra asezam ultimul blat, imbracam cu o folie si dam la frigider pentru cel putin 3-4 ore. Eu l-am lasat o noapte.

7. Il scoatem din forma detasabila si il ornam cu glazura de ciocolata facuta astfel: topim ciocolata pe bain marie, apoi adaugam frisca lichida si la urma untul. Amestecam bine pana se incorporeaza. Turnam glazura peste tort niveland-o cu o spatula iar deasupra facem modele in forma de valuri, ajutandu-ne de o lingurita. Pe margine lipim fulgi de ciocolata si deasupra punem cateva fructe de padure.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise