Tort de ciocolata cu crema de iaurt

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort de ciocolata cu crema de iaurt

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 140 gr faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 3 linguri cu zahar
  • esenta de vanilie
  • o lingura de rom
  • Pentru crema:
  • 200 gr iaurt gras
  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml frisca lichida cu grasime minim 30%
  • 4 linguri cu zahar pudra
  • 150 gr fructe de padure congelate
  • un plic de gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru glazura:
  • 150 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
  • 50 ml frisca lichida cu minim 30% grasime
  • 50 gr unt
  • Pentru ornat:
  • fulgi de ciocolata
  • fructe de padure

Mod de preparare

1. Blatul il preparam astfel: rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie impreuna cu untul pana obtinem o compozitie neteda.

2. Batem ouale cu zaharul pana devin cremoase, apoi adaugam ciocolata topita, racorita in prealabil si jumatate din cantitatea de faina amestecata cu praful de copt. Albusurile le batem spuma impreuna cu sarea, pana se intaresc si nu mai curg din castron.

3. Adaugam in compozitia de ciocolata cate o lingura din albusurile batute, alternand cu o lingura de faina, amestecand usor sa nu se lase. La urma adaugam tot albusul ramas si amestecam usor. Compozitia rezultata o turnam intr-o forma rotunda cu diametrul de 18 cm, tapetata cu hartie de copt, si o coacem in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de aproximativ 35-40 de minute. Scoatem blatul pe un gratat si il lasam sa se racesca.

4. Intre timp preparam crema asfel: batem crema mascarpone cu zaharul pudra, apoi adaugam iaurtul. Gelatina o punem la inmuiat in 50 ml apa pentru 10 minute, dupa care o punem la bain-marie sa se topeasca, dar fara sa fiarba. Dupa ce s-a topit o adaugam peste crema cu iaurt si mixam cu mixerul pana se omogenizeaza. Din momentul acesta folosim pentru amestecat o lingura. Adaugam fructele de padure asa cum sunt ele congelate, esenta de vanilie si la urma frisca batuta bat. Frisca o indulcim cu o lingura de zahar pudra in momentul in care o batem.

5. Ca tortul sa iasa drept deasupra, taiem partea bombata si o dam deoparte. Blatul ramas il taiem in trei si il insiropam cu siropul preparat astfel: fierbem apa cu zaharul timp de 5 minute pana obtinem un sirop, apoi lasam sa se racesca si adaugam esenta de vanilie si romul.

6. Asamblam tortul astfel: luam o forma detasabila cu diametrul de 18 cm si asezam primul blat (fiindca partea de jos a blatului este mai estetica o lasam pentru pus deasupra si dedesupt punem parte de sus). Peste primul blat asezam jumatate din crema, apoi adaugam cel de-al doilea blat si pe el crema ramasa. Deasupra asezam ultimul blat, imbracam cu o folie si dam la frigider pentru cel putin 3-4 ore. Eu l-am lasat o noapte.

7. Il scoatem din forma detasabila si il ornam cu glazura de ciocolata facuta astfel: topim ciocolata pe bain marie, apoi adaugam frisca lichida si la urma untul. Amestecam bine pana se incorporeaza. Turnam glazura peste tort niveland-o cu o spatula iar deasupra facem modele in forma de valuri, ajutandu-ne de o lingurita. Pe margine lipim fulgi de ciocolata si deasupra punem cateva fructe de padure.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise