Tort de mere

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie
Tort de mere

Ingrediente

  • Tortul acesta,l-am inventat;a iesit o bunatate.
  • Blatul l-am lasat prea mult in cuptor;s-a ars putin;trebuia sa-l las cca 35 de minute;l-am lasat cca 45.Cuptorul meu e “fierbinte”,am uitat.
  • Aveam multe mere,in casa;trebuia sa le folosesc;si asa a iesit tortul asta.A fost f bun;il laud,deoarece,nu ma asteptam sa fie asa bun.
  • Pt.amatorii de prajituri,torturi...cu mere este un deliciu.
  • Pt.blat:-7 oua
  • -175 g faina
  • -1/2 lingurita de praf de copt(se poate
  • si fara)
  • -200 g zahar
  • -1/2 lingurita de coaja de lamiie
  • -1/2 lingurita de coaja de portocala
  • -1/2 lingurita de vanilie(pudra)
  • Pt.crema:-1 kg mere
  • -cca 20 g unt
  • -zahar(dupa gust)
  • -1/2 lingurita de scortisoara
  • -cca ½ lingurita de coaja de lamiie
  • -4-5 linguri de frisca(sau dupa gust)
  • Pt. sirop:-150 g zahar tos
  • -400 ml apa
  • -50-100 ml rom(sau ½ fiola esenta de
  • rom)
  • Pt.imbracat tortul:-cca 500- 600 ml frisca lichida si cam 2 pachete (dr.Oetker)de intaritor de frisca

Mod de preparare

Pt.blat,se face un pandispan,asa:albusurile se bat spuma,tare;se pune zaharul(si 1 lingura zeama de lamiie);se bate,in continuare,pina ce zaharul e topit,iar compozitia e f.tare.

Pe urma se pun galbenusurile si aromele(coaja de lamiie si portocala,vanilia);se bate,totul,in continuare,dar nu mult,doar pina ce compozitia e omogen.Apoi,se pune faina(cernuta cu praful de copt) si cu o lingura de lemn se amesteca usor.

Aceasta compozitie(blatul) se pune intr-o forma de tort(nu neaparat detasabila),cu hirtie de copt,apoi se da la cuptorul,preincalzit,cca 40 minute(depinde de cuptor),la foc mediu.

Cind blatul e gata, se lasa sa se raceasca.

In timpul acesta facem crema:merele(eu am pus cam 1 kg si un sfert) se curate si se rad;se pun,apoi,intr-o cratita cu untul,scortisoara si zahar dupa gust.Se lasa pe foc,mestecind din cind in cind,pina ce nu mai au zeama si lucesc.Se iau de pe foc,se potrivesc de zahar(sa nu fie f.dulci,deoarece le amestecam cu frisca indulcita,putin).Se lasa sa se raceasca;in timpul acesta,batem frisca(cu intaritorul de frisca);o idulcim(cu zahar pudra),dupa gust.O punem in frigider.

In merele calite,reci,punem 4-5 linguri de frisca(din cantitatea de frisca batuta );se amesteca,usor,apoi,se pune in frigider.

Pt.sirop,se caramelizeaza zaharul;peste zaharul caramelizat,se pune apa fierbinte,cu grija,sa nu ne ardem.Lasam totul sa fiarba,la foc mic,pina cind zaharul e dizolvat.Pe urma,se ia de pe foc;cind siropul e rece,se pune (in sirop) romul.

Asamblare:blatul,rece,se taie in 3(orizontal).Pe o forma(unde vrem sa punem tortul),punem o bucata de blat(din cele 3);o insiropam(cu sirop de zahar ars)apoi punem ½ din crema de mere;punem inca o bucata,o insiropam si punem a 2-ajumatate de crema;punem a 3-a parte de blat;insiropam.Apoi,imbracam tortul in frisca batuta(cea pusa in frigider).

Apoi se orneaza,dup plac.Se lasa la frigider cel putin 4-5 ore;eu las peste noapte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise