Ingrediente
Tortul acesta,l-am inventata iesit o bunatate., Blatul l-am lasat prea mult in cuptors-a ars putintrebuia sa-l las cca 35 de minutel-am lasat cca 45.Cuptorul meu e “fierbinte”,am uitat., Aveam multe mere,in casatrebuia sa le folosescsi asa a iesit tortul asta.A fost f bunil laud,deoarece,nu ma asteptam sa fie asa bun., Pt.amatorii de prajituri,torturi...cu mere este un deliciu., , Pt.blat:-7 oua, -175 g faina, -1/2 lingurita de praf de copt(se poate, si fara), -200 g zahar, -1/2 lingurita de coaja de lamiie, -1/2 lingurita de coaja de portocala, -1/2 lingurita de vanilie(pudra), , Pt.crema:-1 kg mere, -cca 20 g unt, -zahar(dupa gust), -1/2 lingurita de scortisoara, -cca ½ lingurita de coaja de lamiie, -4-5 linguri de frisca(sau dupa gust), , Pt. sirop:-150 g zahar tos, -400 ml apa, -50-100 ml rom(sau ½ fiola esenta de, rom), , , , Pt.imbracat tortul:-cca 500- 600 ml frisca lichida si cam 2 pachete (dr.Oetker)de intaritor de frisca
Dificultate: Medie | Timp: 5h
23 voturi
Mod de preparare
Pe urma se pun galbenusurile si aromele(coaja de lamiie si portocala,vanilia);se bate,totul,in continuare,dar nu mult,doar pina ce compozitia e omogen.Apoi,se pune faina(cernuta cu praful de copt) si cu o lingura de lemn se amesteca usor.
Aceasta compozitie(blatul) se pune intr-o forma de tort(nu neaparat detasabila),cu hirtie de copt,apoi se da la cuptorul,preincalzit,cca 40 minute(depinde de cuptor),la foc mediu.
Cind blatul e gata, se lasa sa se raceasca.
In timpul acesta facem crema:merele(eu am pus cam 1 kg si un sfert) se curate si se rad;se pun,apoi,intr-o cratita cu untul,scortisoara si zahar dupa gust.Se lasa pe foc,mestecind din cind in cind,pina ce nu mai au zeama si lucesc.Se iau de pe foc,se potrivesc de zahar(sa nu fie f.dulci,deoarece le amestecam cu frisca indulcita,putin).Se lasa sa se raceasca;in timpul acesta,batem frisca(cu intaritorul de frisca);o idulcim(cu zahar pudra),dupa gust.O punem in frigider.
In merele calite,reci,punem 4-5 linguri de frisca(din cantitatea de frisca batuta );se amesteca,usor,apoi,se pune in frigider.
Pt.sirop,se caramelizeaza zaharul;peste zaharul caramelizat,se pune apa fierbinte,cu grija,sa nu ne ardem.Lasam totul sa fiarba,la foc mic,pina cind zaharul e dizolvat.Pe urma,se ia de pe foc;cind siropul e rece,se pune (in sirop) romul.
Asamblare:blatul,rece,se taie in 3(orizontal).Pe o forma(unde vrem sa punem tortul),punem o bucata de blat(din cele 3);o insiropam(cu sirop de zahar ars)apoi punem ½ din crema de mere;punem inca o bucata,o insiropam si punem a 2-ajumatate de crema;punem a 3-a parte de blat;insiropam.Apoi,imbracam tortul in frisca batuta(cea pusa in frigider).
Apoi se orneaza,dup plac.Se lasa la frigider cel putin 4-5 ore;eu las peste noapte.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010
O minunatie de tort, arata tare bine, felicitari!
violette (Chef de cuisine) , 25 martie 2010
Superb! Nota 10 cu steluta!
mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 25 martie 2010
Felicitari! A iesit un tort minunat! Sa-mi pastrezi si mie o felie , te rog!
Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 24 martie 2010
Nu e ars, e crescut frumos, crema e buna, e ornat frumos, intr-un cuvant ... EXCELENT!!!
husni (Chef de cuisine) , 24 martie 2010
Multumesc muuuuuult !Aprecieile voastre ma lasa fara cuvinte. Ana catalina focsa,deasupra am pus "pistatia";i se spune si "fistic"(cred);nu stiu daca este in Romania. Mie imi place sa folosesc la decor;imi place verdele.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 martie 2010
O minunatie...
Silvia , 24 martie 2010
Arata minunat.Tot ce este cu mere imi place.
jsabrina (Chef de cuisine) , 24 martie 2010
FElicitari arata super !
Alice85 (Chef de cuisine) , 24 martie 2010
Waw ce frumos prezentat..Felicitari..!!!Am salvat.
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 24 martie 2010
tare bun a iesit,nu e ars...dar cine e perfect?Felicitari!
Adina , 24 martie 2010
Arata ireprosabil!
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 24 martie 2010
Foarte frumos prezentat! Nota 10 cu felicitari!
ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 23 martie 2010
Nu stiu cum sa ma exprim in cuvinte pe intelesul tuturor ca sa laud aceasta reteta.Pot sa scriu doar ca o salvez si ca am o mica curiozitate:-cu ce anume ai ornat tortul la sfarsit,adica ingredientul pus deaupra la frisca,ceva verde parca?Multumesc anticipat daca ai timp sa raspunzi..!
diana (Chef de cuisine) , 23 martie 2010
Cami te felicit pt prezentare si explicarea retetei !Tortul a fost foarte gustos cu siguranta !
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 martie 2010
Foarte fin si aromat!***** Si ce frumos ti-a iesit blatul. Decor elegant ca intotdeauna. Felicitari si spre ca ai avut o "Mother's Day" speciala.