Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Ingrediente

  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • 150 gr migdale macinate
  • 150 gr miez de nuca macinat
  • 300 gr ciocolata neagra (minim 70% pudra de cacao
  • 2 linguri zahar tos
  • 1 lingura de cacao
  • 250 gr unt bun sau margarina Rama Maestro
  • 100 gr zahar pudra (sau mai mult daca ciocolata este prea amaruie)
  • 6 oua
  • un varf de cutit de sare
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de coaja de portocala macinata
  • 1/2 lungurita de coaja de lamaie macinata

Mod de preparare

Acest tort m-a uimit pur si simplu! Nu am crezut ca va creste atat de frumos deoarece nu contine faina. Consistenta este data de nuca si migdale macinate. Si nici nu am crezut ca poate avea un gust atat de bun. Nu sunt total lipsita de modestie, dar reactia mea cand l-am gustat (dupa ce a stat neatins o noapte intreaga la rece), a fost ca nu am mai mancat niciodata ceva atat de bun. Aluatul preparat pur si simplu se coace. Fara crema, fara blat, fara glazura! Cu toate acestea, cand mananci tortul, le simti incluse. Aproape ireal, marca Jamie Oliver! Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu adaug si eu cateva arome, ca doar, deh, fiecare cu ale lui! La aceasta reteta untul si ciocolata dau gustul tortului..Pentru ca reteta sa va iasa perfecta, trebuie sa folositi ciocolata neagra (70% pudra de cacao) de foarte buna calitate si unt de buna calitate. Eu am folosit margarina Rama Maestro (cub), deoarece are 70% grasime vegetala, si a mers foarte bine. Fata de reteta originala eu am adaugat cateva mirodenii : esenta de rom, coaja rasa de portocala macinata, coaja de lamaie macinata. Ultimele doua sunt preferatele mele si nelipsite din aproape toate dulciurile pe care le prepar.

Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda (24-26 cm) cu inel detasabil si preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Nu este nevoie sa tapetati hartia de copt cu unt sau faina.

Se pun in vasul de la tocatorul electric nucile si migdalele si se macina cateva secunde.

Se adauga cele 2 linguri de zahar tos si se mai macina pana cand compozitia incepe sa se ridice pe peretii vasului, ca si cand ar avea tendinta sa formeze o pasta. In acest moment trebuie sa intrerupem macinatul.

Se pune in alt vas jumatate din compozitie si in vasul tocatorului se adauga ciocolata taiata in bucati mari.

Se mixeaza cateva secunde astfel incat sa mai simtim inca bucatele mici de ciocolata.

Se rastoarna si aceasta compozitie in vasul cu nuci si migdale macinate. Se adauga coaja de portocala si de lamaie macinata si se amesteca bine cu un tel. Aici s-ar putea adauga si o lingurita rasa de scortisoara. Eu nu am facut-o dar se poate experimenta.

In alt vas se mixeaza untul (sau margarina) timp de 1-2 minute. Se adauga zaharul, in doua reprize, si se mixeaza pentru a obtine un amestec spumos. Se adauga esenta de rom si, pe rand, cele 6 galbenusuri. mixand dupa fiecare. Se toarna amestecul din primul vas, peste untul frecat cu galbenusuri si zahar, si se mixeaza doar pana la omogenizare.

In alt vas se bat albusurile impreuna cu un varf de cutit de sare, pana cand se obtine o spuma ferma. Se adauga spuma de albusuri peste compozitia anterioara si se amesteca usor, cu o paleta, de jos in sus, pana cand se incorporeaza si albusurile.

Se toarna compozitia obtinuta in tava de tort si se niveleaza bine cu ajutorul unei spatule.

Se coace la foc mediu timp de aproximativ o ora. Cand este gata, blatul se crapa usor la suprafata si daca infigeti o scobitoare in centru trebuie sa o scoateti murdara doar de ciocolata.

Se lasa racit o jumatate de ora si apoi se desface forma si se indeparteaza hartia de copt. Se pune la frigider cateva ore.

Se poate servi rece cu frisca sau, usor incalzit la microunde cu un bol de inghetata deasupra.

Reteta care m-a inspirat este publicata de Jamie Oliver si a fost adaugata pe site-ul www.gustos.ro. "Este cel mai bun tort cu ciocolata si nuci care exista!" a spus Jamie. Pe buna dreptate!

PS: Daca doriti sa pastrati acest tort pentru a fi servit peste cateva zile, sau chiar 4 saptamani, puteti sa il taiati felii, indata ce s-a racit, si sa il puneti la congelator intr-o cutie inchisa ermetic. Se scoate de la congelator si se baga la frigider cu 12 ore inainte de a-l servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise