Tort Diplomat

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie
Tort  Diplomat

Ingrediente

  • Blat:
  • -6 oua
  • -160 g zahar tos
  • -150 g faina
  • -1/2 lingurita de praf de copt
  • -2 linguri de ulei
  • -1 lingura zeama de lamiie
  • -1 lingurita coaja de lamiie
  • -1/2 lingurita vanilie pudra
  • Crema:
  • -cca 850 g frisca lichida
  • -5-6 lingurite de zahar pudra(sau dupa gust)
  • -1 conserva de compot de ananas
  • -1 conserva de compot de piersici
  • -3 bucati de kiwi
  • -14 g gelatina+cca175 ml suc de fructe(din compot) sau apa
  • Decor:
  • -cca 150 ml frisca lichida
  • -2-3 g gelatina+cca 40 ml suc de fructe(sau apa)
  • -1 lingurita de zahar pudra
  • -citeva felii de kiwi,de piersici,de ananas;fructele se iau din cantitatea de fructe,pt.crema

Mod de preparare

Pt.cantitatile scrise,folosesc o forma rotunda,cu diametrul de 25 cm.

Blatul se face asa:albusurile celor 6 oua,se bat f.bine;se pune,apoi,zaharul si zeama de lamiie;se bate totul,in continuare,f.bine,pina ce zaharul e topit ;pe urma,se adauga galbenusurile(6),uleiul si aromele;se bate totul,dar nu mult,numai cit,compozitia sa fie omogena.Apoi se adauga faina cernuta de 2 ori(cu praful de copt);se amesteca cu o lingura de lemn,usor,pina ce compozitia e omogena.

Compozitia,se pune intr-o forma de tort((nu neaparat,cu fund detasabil),cu hirtie de copt,la baza.Se pune in cuptorul,preincalzit,la foc mediu,cca 30 minute;cind e gata,se lasa in forma cca 15 minute,apoi,se intoarce,se inlatura hirtia de copt.Apoi,blatul se lasa sa se raceasca(cca 2 ore).Cind e rece,se taie in 2,pe orizontala.

Fructele din compot,se strecoara,se taie in bucati de cca 1/1 cm.Nu uitati,inainte sa le taiati bucati,lasati,putin(netaiat)pt.decor.Kiwi se taie,tot bucati(nu uitati sa lasati pt.decor).

Fructele taiate,se pun in strecuratoare,ca tot surplusul de suc,sa curga.Sucul de la compoturi,se amesteca si se pune si sucul lasat de fructele din strecuratoare.Sucul se foloseste pt.a face gelatina si pt.a insiropa blatul.

Asamblare:forma,in care am copt blatul,se spala,apoi se pune o bucata mare de nylon alimentar,celofan…(nu folie).In forma,peste nylon,se pun niste fructe(care le-am lua din fructele pt.crema);se pun,dupa plac;se face un model.

Peste fructe,se pune putina frisca(doar,cit sa acoperim fructele),inainte de a pune fructele taiate;peste stratul de frisca,se pune

1/2 de blat(partea superioara a blatului);se insiropeaza,bine,cu suc de la compoturi.Pe urma se pune frisca.

Frisca o pregatim asa:gelatina(14 g) se amesteca cu cca 175 ml suc de la compot,apoi se pune pe foc,sa se dizolve bine gelatina;nu trebuie sa fiarba;daca fierbe,gelatina isi pierde proprietatile;dupa aceea se lasa sa se raceasca,putin(sa poti pune,degetul,inauntru),mestecind din cind in cind.Daca se raceste,prea mult,se incheaga,n-o mai putem folosi.

In timp ce gelatina se raceste,incepem sa batem frisca lichida.Cind frisca,incepe sa se intareasca,punem gelatina(racita),in fir subtire(ca uleiul pt.maioneza),apoi indulcim(batind,in continuare),dupa gust.Frisca e gata,cind,daca facem o dunga,cu un cutit,aceasta(dunga)ramine;deci frisca trebuie sa fie tare.

Din aceasta frisca, se pun,citeva linguri,peste fructele din forma(vezi poza);apoi,restul de frisca se amesteca cu fructele taiate.

Frisca aceasta cu fructe,o punem peste prima jumatate de blat(insiropat),din forma.

Peste frisca+fructe,se pune a 2-a jumatate de blat(baza blatului);o insiropam (bine) cu suc de compot,apoi,nylonul,mare,din forma,se aduce deasupra;trebuie inchis f.bine;se lasa asa,peste noapte,in frigider.

A 2-a zi,se deschide nylonul,si se rastoarna,pe platoul de servit;fructele puse pe fundul formei,vor fi deasupra.

Frisca pt.decor,o preparam(ca frisca pusa inauntrul tortului),din cantitatile scrise.

Decoram tortul,dupa plac,se lasa la frigider,inca,cel putin 3-4 ore.

Sper ca am fost explicita si n-am uitat nimic;daca aveti,vreo nedumerire,intrebati-ma!

E un tort f.bun,racoros,usor.

Pt.acest tort(si in general pentru tort Diplomat),se pot folosi fructe proaspete sau din compot;nu se folosesc fructe tari(mere,gutui…)

La timpul de pregatire,nu pun timpul,in care tortul,se raceste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise