Tort Dobos cu alune de padure

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Tort Dobos cu alune de padure

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • • 6 oua, separate
  • • 130 gr zahar
  • • 1 lingurita esenta de vanilie
  • • 30 gr faina, cernuta
  • • 75 gr alune de padure macinate
  • • un praf de sare
  • Pentru crema
  • • 200 gr ciocolata amaruie, topita
  • • 700 gr unt sau margarina Rama, la temperatura camerei
  • • 150 ml apa
  • • 250 gr zahar
  • • 6 albusuri
  • • ½ lingurita acid citric
  • • 50 ml cafea gata preparata
  • • 40 gr pudra de cacao, cernuta
  • • un praf de sare
  • Pentru décor si asamblare
  • • 200 gr zahar
  • • 50 gr alune de padure, usor prajite si decojite
  • • rom, pentru perierea blatului (optional)

Mod de preparare

Pentru aluat

1. Incalzeste cuptorul la 180ᵒC.Tapeteaza cu foaie de copt 4 tavi dreptunghiulare de 30x40 cm.Deseneaza cate 2 cercuri a cate 20 cm diametru pe fiecare foaie de copt, apoi intoarce foile de copt invers (cu desenul in jos), pe tava.

2. Bate albusurile spuma, apoi adauga gradat 3 linguri zahar.Bate-le pana devin spuma tare. Pune-le deoparte.

3. Bate, cu mixerul, galbenusurile cu zaharul ramas, pana ce mixerul lasa urme la ridicarea acestuia.Adauga vanilia si amesteca.

4. Inglobeaza usor cu o spatula faina cu alunele macinate si sarea in amestecul cu galbenusuri.Apoi, inglobeaza albusurile batute, in 3 transe.

5. Imparte aluatul obtinut in fiecare cerc desenat (aprox.3 linguri aluat/cerc), intinzandu-l egal pana la margini.Da cercurile de aluat la copt 7-9 minute.Dupa ce blaturile de aluat s-au copt, lasa-le sa se raceasca complet.

Pentru crema

1. Intr-o cratita, pune zaharul cu apa, pe foc potrivit, lasandu-le sa fiarba pana amestecul va incepe sa se caramelizeze, apoi se ia de pe foc.

2. Bate albusurile cu acidul citric pana ce devin spuma.Gradat, amestecand, adauga siropul de zahar.Continua sa amesteci pana ce compozitia se va raci.

3. Cu viteza mixerului la mediu, adauga untul/margarina, cate 1 lingura pe rand, pana s-a incorporat.

4. Adauga cafeaua, ciocolata topita, cacaoa si sarea, apoi amesteca bine pana se omogenizeaza.Pastreaza crema la temperatura camerei.

Pentru décor si asamblare

1. Se caramelizeaza zaharul, apoi se lasa sa se raceasca putin.

2. Aseaza primul blat pe farfuria de servire.Periaza blatul cu putin rom (daca doresti), apoi unge-l cu un strat subtire de crema.Repeta cu blaturile ramase si crema.La sfarsit, unge cu crema intreg tortul.

3. Stropeste tortul cu zaharul caramelizat, apoi decoreaza-l, dupa fantezie, cu crema ramasa si alune de padure.

:) Pentru mai multe retete noi delicioase nu ezitati sa vizitai blogul http://lauradfood.blogspot.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise