"Tort Festiv " cu blat de ciocolata si nuca si trei creme distincte (umpluturi)

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
medie
"Tort  Festiv "  cu blat de ciocolata si nuca si trei creme distincte (umpluturi)

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • -250 g nuci macinate mare
  • -300 g faina
  • -50 g cacao
  • -350 g zahar
  • -3 oua mari
  • -160 g iaurt
  • -200 ml lapte
  • -120 ml ulei de floarea soarelui
  • -1 +1/2 lingurita praf de copt
  • -1 +1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • -1 lingura de ness
  • -esenta vanilie
  • -esenta rom
  • -un praf de sare
  • Crema:
  • -850-900 g frisca(150 gr se foloseste pentru ornat)
  • -5-10 g gelatina(in cazul in care frisca e mai moale)
  • Crema1:
  • -200 g frisca
  • -100 g nuca tocata marunt
  • Crema 2:
  • -200 g frisca
  • -100 g ciocolata nutella
  • -50 gr fulgi de ciocolata(facultativ)
  • Crema3:
  • -200 g frisca
  • -150 g visine (proaspete sau congelate)
  • Glazura:
  • -150 g ciocolata
  • -3-4 linguri nuttela
  • -100 ml frisca lichida
  • Pentru ornat
  • -150 g frisca pentru ornat suprafata si partile laterale ale tortului .

Mod de preparare

Fiind o creatie proprie am denumit acest tort,"tort festiv", fiind ceva deosebit.

Chiar daca pare a fi sofisticat nu e chiar asa si cu siguranta daca o sa-l incercati o sa va impresionati musafirii ...!

Sa trecem la prepararea blatului.

Vom separa albusul de galbenus si mixam albusurile cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.Dupa ce compozitia a devenit ca o crema vom adauga pe rand galbenusurile, esenta de vanilie si cea de rom, sare si vom amesteca pana cand totul devine omogen.Peste compozitie vom adauga treptat, uleiul, iaurtul, laptele, faina, care in prealabil a fost amestecata cu cacaua, nessul, praful de copt si bicarbonatul.Vom amesteca totul bine, dupa care vom pregati vasul in care vom coace blatul.La final vom adauga nuca taiata marunt(nu macinata) si vom invarti cu o spatula ca sa nu se lase blatul.Eu am folosit doua tavi cu peretii detasabili iar pe fiecare din cele doua blaturi rezultate dupa coacere le voi taia in doua parti egale. Aceste tavi le-am tapetat cu hartie de copt unsa cu putin ulei, ca sa nu se lipeasca.Impartim compozitia in doua parti egale si coacem cele doua blaturi in tavile de aprox.18 cm diametru, repet tapetate cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 20 de minute fiecare.Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam la racit.Dupa ce s-au racit le vom imparti in doua, astfel obinandu-se cele patru foi.Sa urmariti si imaginile postate, eu de obicei tai blatul cu ajutorul unei ate.Intai crestez marginile blatului, dupa care introduc ata in acest "canal", trag capetele atei spre mijloc si in felul acesta se sectioneaza si vom obine doua parti egale.Cred ca asta este si unul din secretele "bucatareselor", fiind dobandit in urma experientelor personale, incercand mai multe variante, am constatat ca aceasta este cea mai buna si chiar perfecta metoda de obtine parti egale ale blatului.

Dupa coacerea blatului sa continuam cu pregatirea cele 3 creme.Din cantitatea de frisca lichida lasam deoparte 100 g pentru glazura.Mai intai vom mixa frisca pana devine fina si ferma, eventual ii putem adauga intaritor de frisca sau gelatina.Eu am folosit o crema franceza "Decor UP", care este foarte buna si nu are nevoie de nici un intaritor.Frisca o vom imparti cu aproximatie, in 4 parti.Prima crema o vom face cu frisca si nuca pisata.A doua o vom face cu frisca, nutella si fulgi de ciocolata.Iar cea de-a treia crema este frisca cu visine. Vom pregati cele patru blaturi si vom incepe umplerea lor. Punem primul blat pe un platou special pentru tort, care trebuie sa fie mai mare decat dimensiunea blatului si vom intinde prima crema, umplutura, pe toata suprafata acestuia intr-un strat uniform ( urmariti si imaginile postate).Dupa uniformizare vom adauga blatul al doilea peste care punem a doua crema, cea cu ciocolata pe care o vom intinde uniform, apoi deasupra vom pune blatul al treilea. Ultima crema(umplutura) va fi cea dintre blatul trei si patru, cea de frisca si visine si vom proceda la fel ca si cu celelalte blaturi.Peste blatul al patrulea, fiind ultimul, vom pune un strat subtire de frisca pentru ca in final va fi ornat cu o glazura de ciocolata sau alte decoruri dupa cum doriti.Partile laterale ale tortului le vom imbraca in frisca, apoi il vom da la rece pana vom pregati glazura de ciocolata.Topim intr-o craticioara ciocolata tocata marunt impreuna cu 100ml de frisca lichida si nuttela, desigur la foc mic, amestecand in continuu, pana ciocolata este topita si avem o crema omogena si fina.Scoatem tortul de la rece si turnam peste el ciocolata fierbinte si lasam sa cada pe margini.Trebuie turnat cat mai uniform pentru ca tortul fiind rece imediat capata forma finala iar dupa ce se intareste nu se mai poate rearanja.In cazul meu nu a fost atat de uniform in faza initiala fapt pentru care a fost prea tarziu apoi sa mai pot recorecta pentru a obtine o forma cat mai estetica.Se mai poate orna si cu cicolata alba sau ornamente din ciocolata sau fructe; eu am pus o panglica de jur imprejurul lui, care totusi i-a conferit un aspect unic si rafinat, astfel fie puteti opta pentru un tort decorat clasic fie pentru unul decorat in stil modern.Tortul rezultat il vom da la rece, daca temperatura camerei este ridicata, si se va servi dupa 4-5 ore sau a doua zi.Avand in compozitie nuca maruntita atat blatul cat si prima crema, va trebui sa fim atenti la taierea lui, trebuie sa folosim fie un cutit electic fie un cutit fierbinte, astfel vom obtine feliile taiate cat mai perfect si aspectos.Trebuie sa recunosc ca este destul de obositor si migalos prepararea unui astfel de tort, tinand cont ca sunt necesare multe imagini foto la toate etapele si uneori ai mai vrea sa ai inca o mana ca deja cele doua sunt ocupate..., sau trebuie sa cauti un loc unde e mai multa lumina naturala ca sa nu se foloseasca blitul si sa iei totul cu tine acolo unde crezi ca e lumina suficienta..., asta ca in final sa obtinem un tort cat mai frumos, nu numai si bun...,ca si proverbul de la noi care spune "... ochiul care mananca", si sa stiti ca asa e. Chiar daca aspectul nu a fost de "nota 10 " pot sa va spun ca tortul a fost foarte apreciat si laudat, pentru ca a avut un gust deosebit, de la nuca, nuttela si visine. Sper ca sa-l incercati si voi si sa-l ornati dupa placerea si preferintele voastre ca in final sa obtineti un tort apetisant si cu un aspect deosebit si unic.

Va pot spune ca merita toata oboseala, intrucat a iesit minunat...!

Pofta buna!

Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise