Tort Ombre

Pentru blat: albusurile se mixeaza cu praful de sare pentru 2-3 minute, pana incep sa se spumeze.

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
ridicata
Tort Ombre

Ingrediente

  • Pentru blat(tava 22 cm):
  • 4 albusuri
  • 1 praf mic de sare
  • 80 gr zahar alb
  • 2 linguri apa rece
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri faina alba
  • 4 linguri fulgi de nuca de cocos
  • 3-4 picaturi esenta naturala din nuca de cocos
  • Pentru crema:
  • 600-650 gr zmeura(congelata am folosit eu)
  • 150 gr zahar alb
  • 600 gr smantana pentru frisca
  • 200 gr ciocolata alba
  • 3 galbenusuri de ou
  • 150 ml lapte dulce
  • 1 plic gelatina granule+50 ml apa rece
  • 1 lingurita colorant natural din sfecla rosie
  • Pentru decor: zmeura

Mod de preparare

Pentru blat: albusurile se mixeaza cu praful de sare pentru 2-3 minute, pana incep sa se spumeze. Se adauga zaharul treptat si se mixeaza la viteza mare pana obtinem o bezea ferma. Se reduce viteza mizerului, se adauga apa, esenta de cocos si uleiul in fir subtire. In vasul robotului(planetar am folosit eu) se adauga faina cernuta si nuca de cocos. Se amesteca cu o spatula, cu miscari ample, de jos in sus, pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. Se coace blatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt(eu am folosit una din silicon), la temperatura de 150-160 grade pentru 25-30 minute. Se lasa blatul in tava timp de 10 minute, apoi se scoate pe un grilaj si se lasa sa se raceasca complet.

Pentru crema:

•Gelatina se pune la hidratat in apa rece 10 minute. Se dizolva in cuptorul cu microunde pentru 15-20 secunde sau pe flacara mica a aragazului.

•Ciocolata se topeste pe baie de aburi.

•Galbenusurile se mixeaza pe baie de aburi cu 50 gr zahar pana se albesc si isi tripleaza volumul. Laptele firbinte se adauga treptat peste spuma de galbenusuri. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba la foc mic 2-3 minute. Se adauga gelatina si ciocolata alba topita si se amesteca. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Mai amestecam din cand in cand in compozitie.

•Frisca rece de la frigider, se bate spuma cu 50 gr zahar.

•Zmeura se pune intr-o craticioara pe foc impreuna cu restul de 50 gr zahar. Se lasa la fiert 5-10 minute. Se pasireaza cu un robot de mana. Se strecoara printr-o sita, se lasa sa se raceasca.

Crema de galbenusuri se imparte in mod egal in trei castroane. Eu am folosit un cantar electronic de bucatarie. Impartim la fel de egal si frisca batuta. Se amesteca usor cu o spatula. In fiecare castron cu crema urmeaza sa punem piure-ul de zmeura. In cel care dorim sa fie mai deschis la culoare punem mai putin, in urmatorul mai mult, iar in cel mai aprins punem cel mai mult piure. Pentru ca nu obtinut o culoare favorabila de roz, am ales ca in crema cea mai aprinsa sa pun si putin colorant natural rosu sub forma de pulbere din sfecla rosie. Colorantul asta face minuni si in plus este si natural.

Asamblare: montam in inel pentru asamblat tortul sau putem sa folosim tava in care am copt blatul. Se pune blatul si primul strat de crema, adica cea mai deschisa la culoare. Se da tava la frigider pentru 30 minute. Se pune urmatorul strat de crema, se da tava din nou la frigider pentru 30 minute, iar la urma de tot se pune crema cea mai intens colorata. Se da tava la frigider pentru 3-4 ore sau de preferat pana a doua zi. Se detanseaza inelul si se decoreaza tortul dupa preferinte. Eu am folosit zmeura congelata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise