Tort Sacher

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort Sacher

Ingrediente

  • Acest tort,s-a facut prima data prin 1830,de un tinar cofetar(Franz Sacher).
  • Pina in zilele noastre,reteta originala a tortului,se prepara si se serveste la hotelul Sacher,din Viena.
  • Reteta originala,nu se stie,nu se divulga.
  • Blat
  • -130 g unt
  • -75 g zahar pudra
  • -1 baton vanilie
  • -150 g ciocolata amaruie
  • -6 oua
  • -50 g zahar tos
  • -125 g faina
  • Umplutura
  • -300 g gem(nu dulceata) de caise(numai de caise)
  • Glazura
  • -100 ml apa
  • -150-160 g zahar
  • -150 g ciocolata amaruie

Mod de preparare

Untul(moale) se freaca, cu zaharul pudra si batonul de vanilie(miezul batonului);se freaca(manual sau electric),pina cind nu se mai simte zaharul(intre degete).

Pe urma punem galbenusurile celor 6 oua,pe rind,mestecind dupa fiecare;se pune si ciocolata(topita pe aburi),imediat dupa galbenusuri.Ciocolata trebuie sa se racoreasca,putin,inainte de a se pune(dar nu mult timp,sa nu se intareasca).

Separat,cele 6 albusuri se bat,punindu-se(in ploaie),cele 50 g de zahar tos.

Cam 1/4-1/3 din comp.de albusuri(batute),se adauga primei compozitii(unt,ciocolata…),se amesteca,bine;se adauga,apoi,faina(cernuta),si se mesteca iar,bine,pina nu mai are cocoloase.

Pe urma se pune restul de albus batut si se mesteca usor.

Apoi,compozitia,se pune intr-o tava(cu diametrul de 24 cm),cu hirtie de copt.Nu e nevoie,neaparat,de tava cu fund detasabil.

Se coace cca 45-50 minute, astfel:se pune tava in cuptorul preincalzit,la foc mediu;primele 15 minute usa cuptorului,trebuie sa fie intredeschisa(se poate pune o bucata de lemn,o lingura de lemn…,pt.siguranta).Dupa aceea,usa cuptorului se inchide si se continua coacerea inca aprox.30-35 minute.

Cind blatul e rece,se scoate din tava,se taie in 2(pe orizontala).

Asamblare:pe un platou se pune 1/2 blat si se unge cu 1/2 din cantitatea de gem;apoi se pune a 2-a jum. de blat si se unge cu a 2-a cantitate de gem(cca150 g).

Peste se pune glazura:apa si zaharul se fierb(acoperite cu o farfurie),exact 4 minute;lingura cu care s-a amestecat in zahar+apa,se pune pe farfuria de pe sirop(sa nu se raceasca).

In acelasi timp,ciocolata se topeste pe aburi;cind siropul e gata,se adauga la ciocolata topita,incetul cu incetul,mestecind tot timpul,fara foc;trebui sa obtinem o glazura neteda.

O lasam sa se raceasca,mestecind,citeva secunde,apoi o turnam in mijlocul tortului si cu miscari rapide,o intindem,deasupra si pe margini.

Tortul se lasa(peste noapte),la frigider.

Tortul acesta e sufficient pt 12 persoane.

Cind se serveste,se pune,linga(nu pe),un”mot”marisor de frisca,pe farfurie,linga tort.

Dar eu, am pus frisca deasupra,pt.a ascunde unele greseli(glazura n-a fost rapid intinsa).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise