Mai intai, se da la cuptor putina nuca macinata.
Mai intai, se da la cuptor putina nuca macinata presarata cu zahar, intr-o tava cu foaie de copt. Se lasa cam 5 minute sa se rumeneasca.
Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare, pana se obtine o spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, nuca si faina amestecand bine. Compozitia se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt si se da la cuptor cam 35 de minute.
Siropul:
Se fierbe intr-un ibric, apa cu zaharul impreuna cu coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, eu il las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom (eu pun cam o lingurita) sau alte esente care va plac.
Crema cu alune de padure:
Se sparg si se prajesc cateva alune de padure, cu tot cu pielita, intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc, se lasa la racit, se decojesc si se dau la rasnita de cafea pentru a obtine o pudra.
Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, un praf de sare, faina si alunele macinate. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul, adaugam untul si amestecam bine. Se lasa la racit.
Decorul:
Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.
Se bate frisca lichida pana devine cremoasa si matasoasa.
Se intinde crema pe baza tortului, se presara nuca macinata si rumenita mai devreme, se pune capacul tortului si se imbraca in frisca. Se orneaza cu nuca rumenita si margaretele si frunzele decorative din napolitana de la Dr.Oetker. Se rade putina ciocolata alba.
Se da la rece inainte de servire.
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/11/tort-steliana-2016.html
Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparatCarnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu mentaReteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....
Salata de primavara cu ouaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii