Ingrediente
* 1-2 dovlecei (650-750 g), * 1 praz, * 1 ceapa, * 1 morcov, * 2-3 rosii, * 1 legatura marar + patrunjel, * 2 lingurite de faina, * 2-3 catei de usturoi, * 4 linguri ulei (de masline), * sare, piper, cimbru, 1 frunza de dafin, 1 lingurita baza pentru mancaruri, * 1 lingurita de zahar (optional)
Dificultate: Redusa | Timp: 35 min
31 voturi
Mod de preparare
țușpáis, țușpáisuri, s.n. (reg.) 1. garnitură (la friptură). 2. mâncare de dovlecei. 3. mâncare proastă. 4. băutură falsificată.
Sper sa nu fie o mancare proasta de dovlecei. Ar fi un pleonasm. A iesit ceva extraordinar. Acum este piata plina de dovlecei si sunt foarte gustosi in tot felul de combinatii: friganele, ghiveci, țușpais, pane, in salata de vinete, murati, etc. Acum am facut țușpais simplu de dovlecei cu praz.
Curatati dovleceii, ceapa, morcovul si taiati ceapa marunt, morcovul feliute subtiri, dovleceii feli mai grosute. Prazul se curata de mustati si frunze palite si se taie felii subtiri. Puneti totul la calit in ulei intr-o craticioara.
Dupa 5-6 minute adaugati rosiile curatate de pielite si taiate cubulete, baza pentru mancaruri, condimente, 100 ml apa si lasati sa fiarba la foc mic cu capac 10-15 minute, apoi adaugati verdeata tocata.
Lasati sa fiarba, la foc mic, inca 5-6 minute, adaugati faina desfacuta in putina apa si dregeti gustul de sare, piper, eventual zahar. Amestecati sa nu se prinda inca 2-3 minute ca sa se lege sosul si țușpaisul este gata.
Pofta buna.
Catalina (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2010
imi place reteta.o pregatesc si eu in seara sa si revin cu poze.multumesc pentru idee:)
kok miori (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010
Interesanta reteta si eu pregatesc asa ceva ca garnitura la pasare sau peste si se poate minca si asa ca un fel.