Urzici cu usturoi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Urzici cu usturoi

Ingrediente

  • (8 - 10 porții)
  • 1,0 kg urzici proaspete (alese)
  • 1 ceapă mare
  • 50 - 75 ml ulei (3/4 pahar mai mic)
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 linguri făină
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • sare (după gust)
  • opțional: ouă (1 ou/la porție, în momentul servirii), rădăcină de hrean proaspăt ras

Mod de preparare

Mai întâi se aleg urzicile, se taie cu foarfeca de bucătărie codițele/ tulpinile (dacă este cazul), se păstrează numai frunzele sănatoase, verzi și se spală bine în cât mai multe ape (6-7). (Pentru a le putea manevra, este recomandat să utilizați mănuși de menaj/ chirurgicale).

Se pune pe foc un vas mai mare cu apă, iar când apa clocotește se pun urzicile în două sau trei tranșe (în funcție de mărimea vasului) și se opăresc până aproape de fierbere. Urzicile sunt aproape fierte dacă atunci când strângeți între degete frunza aceasta se pasează/ sfărâmă ușor. (Dacă sunt tinere, așa cum trebuie să fie în această perioadă, durata de fierbere este mică, doar câteva minute).

Urzicile opărite/ aproape fierte se pun într-o sită la scurs și se lasă să se răcească.

Cât timp se răcesc urzicile, se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa.

Urzicile fierte și scurse de apă fie se taie foarte mărunt, fie se transformă în piure cu ajutorul blenderului (așa cum am procedat eu).

În cratița/ vasul de gătit se pune ceapa și uleiul, se lasă 2- 3 minute să se soteze ceapa, apoi se adaugă 2-3 linguri de zeamă de urzici (apa în care au fiert urzicile) și se lasă ceapa pe foc până când aceasta se înmoaie.

Peste ceapa călită se adaugă piureul de urzici/ urzicile fin tocate, sare și se lasă să se călească puțin în uleiul cu ceapă, amestecând pentru a nu se lipi.

Când urzicile s-au călit, se adaugă treptat, câte puțină zeamă de urzici și se lasă la foc mic în continuare, până când urzicile sunt foarte bine fierte.

Între timp se amestecă făina cu pasta de roșii, se diluează cu zeamă de urzici până ajunge la o consistență fluidă, se adaugă boiaua dulce și se omogenizează.

Când urzicile au fiert (după cca 15-20 minute) se toarnă treptat amestecând mereu, sosul de făină și se lasă mâncarea pe foc, adăugând în continuare treptat, după necesitate zeama de urzici, până când sosul de făină este fiert, iar urzicile capătă consistența dorită.

Când mâncare este gata, se potrivește de sare (după gust), iar urzicile se dau la o parte de pe foc și se lasă să se răcească puțin.

Dacă doriți puteți adăuga verdeață tocată (patrunjel, mărar, leuștean), după preferință. Pentru a nu altera și diminua din gustul și aroma urzicilor proaspete, eu nu pun nici un fel de verdeață.

În urzicile puțin răcorite se adaugă usturoiul zdrobit și se omogenizează mâncarea.

Urzicile astfel preparate se servesc calde, alături de mămăliguță fierbinte, cu hrean proaspăt ras presărat deasupra (după preferință), usturoi verde și/ sau cu ouă românești (”oeufs poches”/ ouă poșate).

Poftă bună!

Notă:

-Eu, la 3 kg de urzici proaspete cumpărate, după ce le-am ales și îndepărtat cozile și frunzele nesănătoase (mai pălite/ uscate) am rămas cu 2 kg urzici alese.

-Apa în care ați opărit urzicile sau zeama de urzici rămasă este foarte bună, bogată în vitamine și minerale și se poate consuma în loc de apă.

Mai multe detalii și poze găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1000 lei
2999.99 lei
1999.99 lei
Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise