Vinete cu gust de toamna si ifos de imam bayildi

Imam bayildi are origini turcesti, dar este astazi un aperitiv intalnit nu numai in zona Turciei, ci si in intregul Orient Mijlociu si in Balcani.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Vinete cu gust de toamna si ifos de imam bayildi

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei
  • 1 catel de usturoi
  • Rosii in bulion
  • Ulei de masline
  • Ulei de argan
  • 100-200 g dovleac placintar
  • Sare
  • Piper
  • Zahar
  • Scortisoara
  • Rozmarin
  • Seminte de fenicul
  • Patrunjel

Mod de preparare

Imam bayildi are origini turcesti, dar este astazi un aperitiv intalnit nu numai in zona Turciei, ci si in intregul Orient Mijlociu si in Balcani. Sigur ca retetele difera usor, dar cea care l-a facut pe imam sa lesine e probabil si cea mai simpla: vinete umplute cu ceapa, usturoi si rosii, toate inabusite in ulei de masline.

Prepar o multime de retete cu vinete, delicioase si racoroase datorita mai ales cantitatii mari de apa pe care o contin vinetele (93%).

Prefer sa le amestec cu alte legume, in tocanite inabusite la foc mic sau coapte in cuptor. Nu imi place sa le prajesc caci absorb o cantitate mare de ulei din pricina texturii lor spongioase.

Reteta de imam bayildi este dealtfel singura unde prajesc vinetele (foarte putin) in ulei de masline, avand grija ca uleiul sa fie fierbinte astfel incat cantitatea pe care o absorb vinetele sa fie minima.

Reteta pe care o prepar eu este o varianta mult imbogatita in comparatie cu cea venita din istoria bucatariei otomane. Este o reteta care se regaseste in legumele de toamna, savuroase si hranitoare, asa ca pe langa umplutura clasica de usturoi, ceapa si rosii, eu aleg sa pun dovleac, ardei, rozmarin, scortisoara si seminte de fenicul. Amestecul este de un exotism surprinzator, iar bucataria se umple de miresmele tari ale lumii arabe.

Asadar, iata cei cinci pasi misteriosi:

Pasul 1: Vinetele se spala bine, se curata de coaja si se taie pe lungime, dupa care le scoatem miezul cu ajutorul unei lingurite. Nu imi place sa adaug sare pentru a scoate asa-zisa amareala, caci soiurile de vinete pe care le gasim azi prin piete si magazine nu mai sunt deloc amare.

Pasul 2: Vinetele se prajesc usor in ulei de masline. Este important ca uleiul de masline sa fie fierbinte cand asezam vinetele in tigaie. Dupa prajire le punem intr-o tava acoperita cu folie de copt.

Pasul 3: Spalam si curatam ceapa, usturoiul, dovleacul si ardeiul, dupa care le taiem in bucatele marunte. Le amestecam cu rosiile in bulion, dar si cu miezul scos din vinete. Eu folosesc un bulion preparat de mine si imbogatit cu ierburi aromatice. Adaugam o lingurita de zahar, sare, piper, scortisoara, rozmarin si o lingurita de seminte de fenicul.

Dovleacul va da o textura catifelata si arome de toamna tarzie amestecului de legume, iar rozmarinul, atat de iubit in bucataria mediteraneana, va potenta gustul celorlalte legume. Scortisoara va parfuma intregul melanj, pusa insa fara exagerare. O jumatate de lingurita este suficient. Indrazneala mea merge mai departe cu semintele de fenicul, exotice, puternice si incredibil de aromate. In plus, feniculul este cel care ne va pazi cu strasnicie de posibile arsuri de stomac date de prajitul in ulei, caci se cunosc proprietatile sale magice si efectul antiacid.

Pasul 4: Inabusim amestecul de legume in ulei de masline. Umplem vinetele din belsug cu amestecul aromat de legume si presaram deasupra patrunjel tocat. Bagam la cuptor pentru circa 40 de minute.

Pasul 5: Cand servim imam bayildi (cald sau rece, dupa preferinte), lasam sa cada pe fiecare jumatate de vanata cateva picaturi de ulei de argan pentru un plus de gust si aroma. Uleiul de argan se adauga dupa ce procesul termic s-a incheiat, ca sa-si pastreze intacti toti nutrientii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise