Zacuscă cu fasole boabe

Timp pregatire
345 minute
Complexitate
medie
Zacuscă cu fasole boabe

Ingrediente

  • • 1 kg fasole boabe
  • • 3 kg de gogoșari
  • • 1 kg ceapă
  • • 1 kg de morcovi
  • • 1 l bulion
  • • 1/2 l ulei
  • • 3 foi de dafin
  • • piper, sare
  • • 1 aspirină pisată

Mod de preparare

Dragii mei trebuie să recunosc că sunt un fan declarat al zacuștii, indiferent dacă e cu vinete, fasole, ciuperci etc. Cât despre numărul rețetelor... ce să mai povestim... vorba aceea ... "câte bordeie, atâtea obiceie" :)).

În concluzie, am să vă împărtășesc rețeta de zacuscă cu fasole boabe care o fac eu.

De data asta am folosit fasole boabe proaspătă, dar la fel de bine se poate folosi și cea uscată, doar să o puneți la înmuiat cu o seară înainte și să o fierbeți bine.

Astfel, am pus fasolea la fiert (fiind proaspătă a fiert în kuktă aproximativ un sfert de oră), după care am scurs-o și un sfert din cantitate am păstrat-o boabe, iar restul am mărunțit-o cu robotul de bucătărie.

Morcovii i-am fiert separat, gogoșarii și ceapa i-am curățat și apoi, i-am mărunțit pe fiecare separat.

Eu fierb zacusca în cuptor, astfel că nu am trebuie să am grijă de ea să nu se prindă sau, mai mult, să-mi „pictez” bucătăria și să curăț 3 zile stopii de zacuscă de pe pereți.

Dacă tot am kukta, am folosit-o din plin, binențeles fără capac, deoarece e mare și îmi încape tot amestecul în ea (până anul trecut fierbeam zacusca în 2 vase, că de... oricum aș aduna cantitățile tot 8 l de amestec îmi ies :)).

Am pus uleiul la încins și am călit ceapa și gogoșarii timp de 5-7 minute pe aragaz, după care am mutat oala în cuptor și am lăsat-o să fiarbă 2 ore. De vreo 2 ori am mestecat și am curățat de bucățele de gogoșari sau ceapă arse (dacă este cazul) marginea interioară a oalei cu un șervet umed și curat.

După cele 2 ore am pus restul ingredientelor în oală, am amestecat bine și le-am pus în continuare la cuptor pentru încă 2-3 ore până se ridică uleiul deasupra. Spre final am adăugat foile de dafin.

Până a fiert zacusca în cuptor, am spălat borcanele și le-am așezat pe aragaz culcate pentru a se usca și steriliza (se încăzesc de la căldura cuptorului).

Zacusca, pe care am sărat-o și piperat-o, am turnat-o în borcanele încălzite, am presărat puțină aspirină în fiecare borcan, am capsat bine capacele și le-am pus la culcuș în pătură să se răcescă încet.

Recunosc că zacusca implică multă muncă, dar rezultatul este delicios și merită savurat pe o felie de pâine neagră sau de secară, într-o zi sau seară de toamnă târzie sau de iarnă :)).

Să aveți poftă bună!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise