In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
16
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu

Interviu cu Andreea Ciubotariu

Daca ai putea sa faci o singura reteta de sarbatori, care ar fi aceea?
Andreea Ciubotariu
Foarte grea întrebarea. Îmi trec multe reţete prin minte, dar cred totuşi că nu există Crăciun fără un borş bun de găină, aşa încât sigur la ciorbă nu aş renunţa. Deşi sunt convinsă că orice gospodină ştie să facă o ciorbă bună, vă propun şi eu o variantă de Ciorbă de pui.
Din fericire, poti sa faci oricate retete doresti. Asadar, ce retete vei gati?
Andreea Ciubotariu
Acum mă simt mai în largul meu când pot să aleg un număr nelimitat de reţete ☺ mai ales că de sărbători masa este plină cu de toate. Încep totuşi cu aperitivele, din rândul cărora nu va lipsi Salata în straturi, o alternativă perfectă ce poate înlocui Salata de boeuf, Ouăle umplute şi pentru a servi şi ceva mai uşor vă propun o Crema de brânză cu verdeaţă. Iar ca fel principal aleg o reţetă mai uşoară, pe bază de pui, şi anume Pulpe de pui cu orez oriental .
În ceea ce priveşte deserturile, abia acum simţim că vin sărbătorile. Începem în forţă cu o porţie de Broscuţe , apoi pregătim câteva bombonele dulci şi anume Raffaello ,iar la categoria fursecuri încheiem cu o porţie de Corioci. Anul acesta aş vrea să încerc şi prăjitura Flenduroasa, o reţetă pe care o facea mama când eram noi mici şi tare mult ne mai placea. Sper ca până la Revelion să revin şi cu reţeta.
Pentru noaptea dintre ani vă propun un tort foarte foarte bun, ce se poate face sub orice formă dorim. Tortul delicios de banane, pe care eu l-am făcut în multe feluri, atât clasic – rotund, cât şi sub formă de
cifre.
Care este cea mai frumoasa amintire din copilarie legata de mancarea de sarbatori?
Andreea Ciubotariu
Cred că cel mai frumos era atunci când o ajutam pe mami să pregătească mâncarea de Crăciun, dar fiind încă post nu aveam voie să gustăm nimic din minunăţiile ce se pregăteau. Ţin minte că de obicei mama facea prăjituri cu foi şi muuultă cremă şi eu tot încercam să gust măcar puţin cremă, dar nu aveam prea mari şanse ☺ Şi toată durerea mea de mic pofticios era accentuată de atmosfera din casă, cu bradul împodobit, ascultând colinde, şi cu aromele minunate de la friptura din cuptor. Noroc că îmi luam revanşa la pregătirile pentru Anul Nou, când nu mai erau restricţii :))
Ce recomandari i-ai face unui novice in bucatarie care organizeaza pentru prima data masa de sarbatori?
Andreea Ciubotariu
Din punctul meu de vedere, contează foarte mult calitatea mâncărurilor şi nu cantitatea lor. Îi sfătuiesc pe cei ce pregătesc pentru prima dată o masă de sărbători să aleagă reţete simple, dar gustoase şi aspectoase. Ideal ar fi ca măcar o parte din reţetele ce vor să le pregătească la sărbători să le încerce până atunci, pentru a fi siguri că le vor reuşi, să nu aibă surpriza în Ajunul Crăciunului că friptura nu a ieşit asa fragedă cum se aşteptau, sau că blatul prăjiturii nu a crescut aşa cum trebuie. Atunci când totul trebuie să fie perfect, prefer să nu risc cu reţete noi, de a căror reuşită nu sunt sigură.
Ce fel de mancare preferi de sarbatori: traditionala sau mai iesita din comun?
Andreea Ciubotariu
Mâncarea tradiţională la noi e destul de grea, mai ales acum de sărbători când tot românul găteşte multe preparate pe bază de carne de porc. Dacă la aperitiv se servesc preparate cu maioneze, caltaboşi, tobă sau orice alte reţete tradiţionale, cu siguranţa la felul principal nu aş servi tot un preparat pe bază de porc. Atât timp cât totul se face cu măsură, nu zic „nu” mâncărurilor tradiţionale, însă sunt tentată să încerc şi combinaţii noi, mai ales dacă sunt mult mai uşoare. Cred că cel mai bine e să fie o combinaţie între cele două. Ţin minte că într-un an am încercat o friptură de porc cu mandarine, puţin dulce datorită fructelor faţă de gustul cu care eram eu învăţată, dar a fost chiar foarte bună.