In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
11
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu

Interviu cu Cristina Tamaian

Daca ai putea sa faci o singura reteta de sarbatori, care ar fi aceea?
Cristina Tamaian
In mod sigur as face gasca umpluta. Imi aduce aminte de copilarie, de Hans Christian Andersen si “Fetita cu chibrituri”.
Din fericire, poti sa faci oricate retete doresti. Asadar, ce retete vei gati?
Care este cea mai frumoasa amintire din copilarie legata de mancarea de sarbatori?

Cristina Tamaian
Cea mai frumoasa amintire din copilarie legata de mancarea de sarbatori este cea a carui protagonist a fost cainele nostru boxer, Nor. Stiut de toata lumea ca un pofticios incurabil, nu faceam niciodata greseala de a-l lasa cu « ispite » pe langa el. Pana cand intr-un an de in Ajunul Craciunului, am uitat pur si simplu sa inchidem usa balconului unde pusesem temporar toba afumata de porc, abia adusa de la bunici. El s-a infruptat cu toata toba fiind descoperit de mama chiar cand termina ultima bucatica. A fost certat dar ce mai era de facut?
Ne-am amuzat copios in urma ispravii cainelui nostru, insa el fiind certat de mama, a cerut iertare si mangaiere la fiecare din familie.
Si acum imi aduc aminte de el cu drag si imi dau lacrimile gandindu-ma ca acestea sunt sarea si piperul care fac diferenta intre o existenta monotona si una plina de amintiri placute.
Ce recomandari i-ai face unui novice in bucatarie care organizeaza pentru prima data masa de sarbatori?
Cristina Tamaian
Un novice in bucatarie trebuie sa stie in primul rand care ii este nivelul, cat de complicat poate gati. Apoi tinand cont de acest nivel va trebui sa aleaga cateva retete. Masa de sarbatori trebuie sa cuprinda preparate pentru cat mai multe  gusturi (daca avem invitati) sau cele ce contin ingrediente preferate de familie (in cazul meselor in familie).
Timpul de preparare trebuie calculat riguros, adaugand 15-20 de minute in plus pentru fiecare reteta. Retetele simple, cu ingrediente deosebite sau bine asezonate vor fi intotdeauna recomandarile mele pentru cei ce organizeaza pentru prima data o astfel de masa. Ca si in moda, de cele mai multe ori « less is more ».
Asadar printre optiunile mele s-ar numara salate de cruditati cu vinegrete, platouri cu aperitive reci traditionale sau cu specific,  rulade de carne cu umplutura de legume si fructe, friptura in vin cu garnitura de legume, prajituri cu fructe confiate fara creme si un cheesecake cu topping de fructe.
In ceea ce priveste bauturile alese pentru masa de Craciun, acestea trebuie sa fie neaparat potrivite preparatelor servite.
Ce fel de mancare preferi de sarbatori: traditionala sau mai iesita din comun?
Cristina Tamaian
In fiecare an incerc sa “impletesc” retetele traditionale cu cele iesite din comun. In general le impart pe zile, astfel incat fiecare sa fie multumit. Familia si prietenii cunosc acest obicei al meu si il apreciaza foarte mult. Imi place si sa incerc multe retete, nu de putine ori spunandu-mi-se de catre prieteni ca « la tine niciodata nu am mancat de doua ori acelasi fel de mancare ».