In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
09
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu

Interviu cu Gurmandino

Daca ai putea sa faci o singura reteta de sarbatori, care ar fi aceea?
Gurmandino
"O singura reteta de sarbatori"... Brrr. Ce gand urat! Cum sa alegi din noianul de retete interesante una singura? Imposibil! De dragul exercitiului si cu speranta ca nu mi se va intampla vreodata asa ceva :P, m-as opri, cred, asupra Prajiturii englezesti cu fructe uscate. Este delicioasa, suficient de sofisticata si capabila sa te binedispuna de la prima inghititura. Iar daca o facem in varianta "pentru adulti", adica imbatata zilnic cu brandy, chiar ca nu-ti poti dori mai mult de la un desert! Mai ales daca sunteti, asemenea mie, incantati mai degraba de o portie de "dulce" decat de o friptura in farfurie.

Din fericire poti sa faci oricate retete doresti. Asadar, ce retete vei gati?
Gurmandino
 In general, la orice masa festiva, incerc sa pregatesc o paleta cat mai variata de aperitive, astfel incat fiecare invitat sa gaseasca ceva pe gustul sau. Asadar, e musai sa fie ceva cu peste, ceva cu branza, respectiv, ceva cu carne. Apoi, o alta "regula", desprinsa din obisnuinta, s-ar rezuma asa: "porc de Craciun, curcan de Anul Nou". Ideea este ca, intre Craciun si Anul Nou, cam facem exces cu carnea de porc, astfel ca incercam sa intampinam noul an cu masa incarcata de preparate mai usoare. Acestea fiind zise... de pe masa de Craciun nu vor lipsi Pate-ul din ficatei de pui cu vin si cimbru si Bliniile cu smantana si somon. La care am sa asortez, am eu o banuiala :P, o terina delicioasa de porc, cu portocale si sos de mere (promit sa postez reteta, pe blog, in timp util). Apoi, de Revelion, inclin spre Piftia de curcan si Salata de boeuf.
De Craciun, ca fel principal, pe langa traditionalele Sarmale fierte in vin, voi pregati Muschiulet de porc cu rozmarin si mustar de Dijon, alaturi de un Gratin de cartofi cu branza Gruyere si salvie. De Revelion, dupa cum am spus, troneaza curcanul, sub forma unei Fripturi cu lamaie, mustar si vin. Iar pe post de garnitura, am sa pregatesc un Mix de orez salbatic si basmati, cu sofran.
In ceea ce priveste capitolul deserturi, pe langa Prajitura cu fructe uscate si Cozonacul cu ciocolata, as vrea si niste checuri (Chec zebra). Iar pentru noaptea speciala dintre ani, imi sta gandul la un rafinat Tort Ambasador.

Care este cea mai frumoasa amintire din copilarie legata de mancarea de sarbatori?
Gurmandino
Ca multi altii a caror copilarie s-a consumat in "epoca de aur", mi-amintesc ca era o adevarata aventura pregatirea mancarurilor de sarbatori. Ori nu se gaseau cele necesare (de unde si abundenta de retete economice, cu putine oua sau deloc, cu tot felul de alte artificii), ori nu erau conditii. Mi-amintesc, de pilda, ca mama ajungea invariabil sa pregateasca checurile si cozonacii noaptea. Pe de o parte, pentru ca orice zi libera aranjata de sarbatori se "recupera" (a se citi "se lucra in avans"), iar pe de alta parte, pentru ca gazele de abia palpaiau in cursul zilei. Chiar si asa, pregatirile de sarbatori constituiau momente magice si-mi amintesc cu placere cum dadeam tarcoale aragazului, pandind ca mama sa scoata din cuptor checurile pufoase. De multe ori, unul din checuri nu mai apuca sa-si "traga sufletul" prea mult si cadea rapid victima unui "accident" :P.

Ce recomandari i-ai face unui novice in bucatarie care organizeaza pentru prima data masa de sarbatori?
Gurmandino
Pe langa recomandarile sus-mentionate (sa fie preparatele suficient de diversificate pentru a multumi pe toata lumea), l-as sfatui sa nu incerce prea mult. Adica, sa-si compuna meniul luand in calcul, in mod realist, timpii necesari (pregatire, coacere, racire, etc.), complexitatea retetelor si propriile abilitati. Cu alte cuvinte, mai bine pregatim doua-trei preparate, mai simple, in loc de cinci-sase, eventual si complicate, decat sa intram in criza de timp si sa fim obositi cand intra musafirii pe usa. Apoi, merita sa acorde atentie si modului de aranjare a mesei, pentru ca spiritul sarbatorilor sa se faca intr-adevar simtit. Si, nu in ultimul rand, sa acorde atentie si decorarii preparatelor, dat fiind ca intai ne este imbiata privirea si de abia dupa aceea isi intra in functiune papilele gustative.

Ce fel de mancare preferi de sarbatori: traditionala sau mai iesita din comun?
Gurmandino
Cred ca v-ati facut deja o impresie dupa retetele enumerate mai sus. In general, sunt mare amatoare de experimente culinare, atata vreme cat nu sunt implicate eu stiu ce vietuitoare "dubioase" :P. Totusi, cu ocazia marilor sarbatori, incerc sa ajung la un echilibru intre mancarurile traditionale romanesti si felurile "importate". Oricat de mult mi-ar placea mie, de pilda, mancarea indiana, nu merge sa sarbatoresti Craciunul cu un butterchicken, nu?

Inchei aici, urand tuturor un Craciun linistit si fericit, precum si un An Nou cu multa sanatate si multe bucurii!