In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
27
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu

Interviu cu Laura Laurentiu

Daca ai putea sa faci o singura reteta de sarbatori, care ar fi aceea?
Laura Laurentiu
Cred ca as alege o Friptura de porc umpluta, e o reteta traditionala din Banatul de Nord, foarte gustoasa, foarte satioasa, arata si bine si daca as servi-o invitatilor, aproape ca as zice c-as putea fi iertata ca n-am mai pregatit nimic altceva.
Din fericire, poti sa faci oricate retete doresti. Asadar, ce retete vei gati?
Laura Laurentiu
O sa pregatesc o Salata de icre, de fiecare data am avut succes cu ea, ii adaug multa lamaie si o aranjez sugestiv in forma de peste pe un platou, fara discutie Friptura de porc umpluta despre care am vorbit deja iar de pe masa de Sarbatori nu poate lipsi cozonacul, voi pregati un Cozonac dupa reteta Silviei Jurcovan caruia ii voi adauga umpluturi dupa gustul familiei (eu vreau cu mac, fiica-mea cu ciocolata si barbatu-meu obligatoriu cu rahat, cred ca voi rezolva dilema impletind aluatul in 3 :) ).
Care este cea mai frumoasa amintire din copilarie legata de mancarea de sarbatori?
Laura Laurentiu
Cred ca sosul de visine, la noi in Banat se mananca rasolul de pasare din supa alaturi de legume fierte si un sos de rosii sau de marar, de Sarbatori, insa, era obligatoriu sosul de visine, pastrate cu parcimonie de bucatareasa casei pentru acest prilej deosebit. :)
Ce recomandari i-ai face unui novice in bucatarie care organizeaza pentru prima data masa de sarbatori?
Laura Laurentiu
•    sa-si programeze cu grija, din timp, meniul pentru sarbatori
•    sa se asigure ca isi poate procura toate ingredientele si ca acestea sunt proaspete si de calitate
•    sa nu pregateasca mai multa mancare decat e necesar pentru numarul mesenilor, o masa de sarbatoare trebuie sa fie intr-adevar imbelsugata, dar risipa nu e de dorit nici macar cu astfel de prilejuri
•    sa aleaga feluri de mancare pe care stiu sigur ca le pot pregati, eventual pe care le-au probat deja cu alte prilejuri (o “repetitie generala” a mesei sa sarbatori nu strica)
•    sa programeze preparatele care se preteaza sa fie pregatite mai dinainte (de exemplu: foi pentru prajituri, oala cu sarmale impachetate, care poate astepta in frigider  sa fie pusa pe foc la momentul potrivit, raciturile etc.) asa incat sa nu se extenueze in ajun de sarbatori, nemaiavand pic de energie ca sa se bucure alaturi de cei dragi
Ce fel de mancare preferi de sarbatori: traditionala sau mai iesita din comun?
Laura Laurentiu
Pentru mine Sarbatorile inseamna traditie, familie, atmosfera calda si o masa imbelsugata, gustoasa, cu feluri de mancare traditionale.