In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
27
Decembrie
2011
<   Inapoi la interviu
Friptura de porc umpluta

Friptura de porc umpluta

Reteta de friptura de porc umpluta este foarte potrivita pentru masa de Sarbatori, nelipsita de la nuntile banatenilor din zona Lipovei
 
Ingrediente:

1 bucata frumoasa de cotlet de porc, bine fasonata (fara pielite si cu cat mai putina grasime) de 1,5-2 kile
aproximativ 400-500 de grame de umplutura de carnati (eu am preparat singura aceasta carne, folosind 50% carne de porc macinata, 50% carne de vita macinata, 3 catei de usturoi, sare, piper, 1 lingurita cu varf de paprika dulce si vreo 80 de mililitri de apa rece)
3 morcovi
1 ceapa
1 telina mica (vreo 50 de grame de telina curatata)
1 mar
100 de ml. de vin alb
sare, piper proaspat macinat, paprika

Preparare:

Probabil ati observat deja ca pe lista ingredientelor nu am trecut niciun strop de grasime, friptura se va face inabusit si se va rumeni in ultimele minute ale prepararii in cuptor, asa incat aceasta friptura din carne de porc va fi atat de usoara cat e posibil.

Pentru inceput, folosind un cutit mare si bine ascutit, se strapunge bucata de cotlet pe lungime, dintr-o parte pana in cealalta. "Buzunarul" format se largeste cu acelasi cutit, din ambele capete catre mijloc:

Umplutura de carnati se indeasa bine in acest "buzunar", pornind din ambele capete, cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, pana ce umplutura se distribuie uniform in interiorul cotletului (daca preparati singuri umplutura, pur si simplu framantati bine toate ingredientele cateva minute, pana se omogenizeaza):

Unul dintre morcovi se curata si se taie bastonase. Cu ajutorul unui cutit mai mic, se fac mici "buzunarase" in carnea din jurul umpluturii, pornind din ambele capete, si se introduc aceste bastonase de morcov:

Cotletul se condimenteaza pe toate partile cu sare, piper si paprika:

Legumele si marul se spala, se curata si se taie in bucati marisoare. Se aseaza aceste bucati intr-o tava   termorezistenta potrivita ca dimensiuni, mai adanca, deasupra legumelor se pune cotletul, se toarna vinul si se completeaza cu atata apa cat sa ajunga pana la jumatea inaltimii tavii:

Se acopera bine friptura cu foile de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 200 de grade, pentru o ora. Dupa trecerea acestui timp, se scoate din cuptor si se intoarce friptura pe cealalta parte:

Se acopera din nou cu grija cu folia de aluminiu si se da la cuptor pentru inca 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, folia de aluminiu se indeparteaza si friptura se mai lasa in cuptor cat sa se rumeneasca pe ambele parti:

Se scoate friptura din tava si se inveleste cu foile de aluminiu, pastrandu-se intr-un loc caldut. Sosul din tava se paseaza (sau se da la blender), apoi i se potriveste gustul de sare si piper:

Dupa aproximativ 10 minute de asteptare, friptura de cotlet de porc umplut se poate taia (se taie cu usurinta si se obtin felii foarte frumoase). Se serveste friptura stropita cu sos alaturi de o garnitura la alegere, eu am ales fasolea verde sotata cu doar cativa morcovei, usor parfumata cu usturoi, dar cine nu se teme de carbohidrati poate alatura acestei fripturi un pireu de cartofi, orez etc.:

Friptura este suculenta, cu un gust foarte placut, sosul va fi aromat-fructat, un succes garantat!