In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
11
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu
<   Inapoi la interviu
Fursecuri vitraliu

Fursecuri vitraliu

De când le-am descoperit, am decis că aceste fursecuri vor deveni tradiţie la noi în casă. Sunt perfecte de pus pe masă invitaţilor şi ideale pentru decorat bradul, iar masa de Crăciun va lua cu siguranţă nota zece cu felicitări la impresia artistică.

Ingrediente:
100 de grame de unt,
jumătate de cană de zahăr alb,
un sfert de cană de zahăr brun,
o lingură de miere,
jumătate de linguriţă de esenţă de vanilie,
1 ou,
2 căni de făină,
un sfert de linguriţă de sare fină,
trei sferturi de linguriţă de praf de copt.

Se bate bine untul cu zahărul alb şi cel brun, până se face ca o cremă. Se încorporează esenţa de vanilie şi mierea, apoi oul şi se mixează până se obţine un amestec omogen. Separat, se cerne făina, sarea şi praful de copt. Se încorporează ingredientele uscate în amestecul umed şi se frământă cu mâna până rezultă un aluat destul de moale. Se împarte aluatul în două bucăţi, se înfăşoară în folie de plastic, se aplatizează şi se dă la frigider minim două ore.

Pentru fiecare tavă de fursecuri, va trebui să urmaţi cu stricteţe următorii paşi: scoateţi discul, întindeţi aluatul între două foi de copt, daţi la congelator câteva minute, decupaţi fursecurile, puneţi-le în tavă, mai daţi tava la congelator câteva minute, decupaţi mijlocul. Acest proces de pus la congelator vă va ajuta să decupaţi şi să transferaţi fursecurile mai uşor, deoarece aluatul este foarte fragil şi lipicios.

Pentru partea de “vitraliu” vă trebuie dropsuri tari, fără umplutură pe care le separaţi pe culori în punguţe şi le zdrobiţi bine cu ciocanul.

După ce aţi scos tava cu fursecurile decupate din congelator,  puneţi din belşug în mijloc dropsuri zdrobite. Atenţie să nu scăpaţi firmituri de dropsuri pe fursecuri, pentru că se pătează, dar nici nu puneţi cu zgârcenie pentru că nu vor acoperi toată gaura când se vor topi.
Se coc maxim zece minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până se colorează uşor pe margini iar dropsurile arată ca şi cum ar fierbe cu bule. Se scot din cuptor şi se lasă la răcit în tavă.

Dacă doriţi să le folosiţi ca decoraţiune de pom, decupaţi în partea de sus o gaură prin care să treceţi panglica. Folosiţi un tub de pix gol, pentru că gaura se va mai strânge la copt.