In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
11
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu
<   Inapoi la interviu
Gasca umpluta la cuptor

Gasca umpluta la cuptor

Gasca umpluta la cuptor picture 1
Gasca umpluta la cuptor picture 2
Sunt nerabdatoare. Am inceput sa numar zilele pana la vacanta.
In fiecare an sunt fermecata de lumini, braduti, ornamente si tot ce are legatura cu minunata Sarbatoare a Craciunului. Dupa ce aceasta trece mi se pare ca totul este gol. Parca nu mai exista nimic pana la venirea primaverii. Nu mai are ce sa ne bucure: e frig, e intuneric, e trist. Si toate astea dupa veselia Craciunului.
Este perioada anului in care invariabil ma gandesc la povestile lui Andersen. Cea mai trista poveste a lui " Fetita cu chibrituri" parca se repeta la nesfarsit in gandul meu. Cred ca este povestea care m-a impresionat cel mai mult cand eram mica.
Cu gandul la Andersen si povestile lui mi-am propus ca anul acesta sa pregatesc gasca umpluta la cuptor. Am gasit relativ usor gasca. Reteta in schimb a fost greu de ales!

Ingrediente:
- 1 gasca de 3-4 kg
- pipota, ficatul, inima gastei
- 250 g prune uscate
- 250 g stafide
- 250 g caise uscate
- 4 mere
- frunze de dafin
- 250 ml vin alb

Mod de preparare:
Pipota, ficatul si inima gastei se spala, se taie si se fierb. Apa in care acestea au fiert se pastreaza. Prunele uscate, stafidele si caisele se vor pune la rehidratat in aceasta apa timp de 15 minute. Maruntaiele fierte se toaca fie cu un blender, fie cu masina de tocat.

Merele se spala, se curata de coaja si se taie in bucati mici. Fructele rehidratate se scurg de apa si se pun impreuna cu merele peste organele tocate. Se amesteca bine obtinandu-se astfel umplutura pentru gasca.

Gasca se spala bine. Surplusul de apa din interior se indepateaza cu un prosop curat sau hartie absorbanta. Se umple cu ajutorul unei linguri. Apoi se coase. Eu nu am cusut-o si am intampinat cateva probleme cu umplutura, asa ca invatati din greselile altora! :)

Gasca se pune intr-o tava. Se adauga 1.5-2 l de apa, vin si foi de dafin. Se acopera cu foaie de aluminiu si se  baga in cuptorul preincalzit. Eu am lasat-o timp de 4 ore la temperatura medie. Am intors-o de doua ori si am stropit-o cu sos. In ultimele 15 minute se va lasa descoperita pentru a se rumeni.

Gasca a iesit delicioasa. Sper sa va convinga si pe voi ca este o alternativa la obisnuita friptura de porc.