In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
18
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu
<   Inapoi la interviu
Muschi umplut II

Muschi umplut II

1,600 kg muschi de vita/porc sau chiar piept de pasare,
200 g ciuperci,
100 g sunca de Praga,
200 g muschi de porc,
200 g ficat de pasare sau de porc (prefer ficatul de pasare),
250 g slanina proaspata, 500 g ceapa,
ulei/unt pt ceapa,
doua legaturi de verdeata,
sare, piper,
arome,
250 ml vin rosu (sau de care aveti),
nucsoara rasa,
o lingura de faina,
50 ml coniac.

Garnitura: legume mexicane, sote-uri de mazare, fasole verde, morcov, cartofi.
In fotografie sunt ingredientele principale, numai. Am ales sa combin sunca de Praga cu sunca de casa, pentru ca mie nu-mi place slanina.

Se curata bucata mare de muschi de pielite si se despica pe lungime fara sa separam bucatile. Se bate cu ciocanul pana se subtiaza uniform si capata o forma dreptunghiulara de 2-3 cm grosime. Se pun sarea, piperul, aromele. Se taie ceapa marunt si se inabusa in ulei pana devine aurie. Ficatul, sunca, ciupercile, jumatate din slanina si bucatica de muschi de porc se taie cubulete.

In tigaia cu ceapa se caleste timp de 10 minute si cubuletele de muschi la foc potrivit. Se sareaza si pipareaza restul ingredientelor, se da nucsoara rasa, apoi se pun si ele in tigaia cu ceapa calita. Se lasa 10-15 minute la foc mic, eventual cu capacul pus.

Cu 2-3 minute inainte de a fi gata, se adauga si o lingura rasa de faina amestecand mereu, pentru a lega compozitia. Se ia de pe foc si la 10 minute se adauga verdeata tocata marunt si coniacul. Eu am pus vin alb, la fel ca in sos, pentru ca nu aveam in casa vin rosu.
Tip: pentru ca umplutura sa fie bine legata este indicat sa adaugati un ou  batut dupa ce se raceste complet compozitia din tigaie.

Umplutura se aseaza pe muschi in lung, iar deasupra umpluturii se pune slanina ramasa, taiata pe lung daca s-a putut, daca nu, taiata bucati.

Se ruleaza carnea strans, sau se coase, se inveleste in hartie de copt unsa cu ulei ori in folie aluminiu, sau se lasa ca atare, pentru ca in folie nu se va rumeni frumos si se da la cuptor la foc potrivit spre tare.
Am folosit o tava de aragaz normala si am mai pus putina apa cand a fost nevoie.

Dupa 10 minute se stinge cu vin (sa fie acelasi vin care va fi servit la masa) si se mai lasa la fript la foc moale cel putin o ora. Cand este gata, se scoate, se lasa sa se racoreasca, apoi se taie felii care se aseaza pe un platou.

In sosul ramas in tava se poate adauga o lingura de amidon alimentar dizolvat in apa, cateva linguri de vin, se potriveste de sare si piper, daca trebuie, apoi se strecoara si se fierbe cateva minute. Acest sos se pune peste feliile de muschi.

Se serveste cu legume sote si vin rosu la felul principal, sau ca aperitiv.