In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
09
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu
<   Inapoi la interviu
Prajitura cu fructe uscate – desfatare de Craciun

Prajitura cu fructe uscate – desfatare de Craciun

Prajitura cu fructe uscate – desfatare de Craciun picture 1
Ce prajitura “inghite” peste un kilogram de fructe uscate, se tine la cuptor intre doua ore si jumatate si patru ore si poate fi pregatita cu o luna inainte de Craciun? Ati ghicit, este vorba de traditionala prajitura cu fructe uscate, atat de iubita de englezi, dar prezenta, in diferite forme, in multe tari de pe “batranul continent” si de peste ocean. Prajituri cu seminte, stafide si samburi de rodii erau pregatite si in Roma antica, insa ele au crescut in popularitate de abia in secolulul al XVI-lea, cand zaharul din colonii a permis zaharisirea unor mari cantitati de fructe. Simple sau pudrate cu zahar, imbracate in martipan sau nu, fara alcool sau imbibate cu rom ori brandy, prajiturile cu fructe uscate sunt pregatite in sute de variante.

Eu am preferat o varianta un pic mai comoda. In primul rand, cum nu am preparat prajitura cu macar doua saptamani inainte (timp in care ar fi trebuit “imbatata” sistematic), am imbibat in schimb fructele in brandy, pret de cateva zile. Apoi, am “umblat” un pic la cantitatea si tipul fructelor, punand kiwi, mango, capsune, macese, papaya, banane, stafide de mai multe feluri, cirese confiate, caise, caju, alune de padure si migdale. Va garantez ca este o nebunie!

Ingrediente:
 mix fructe exotice deshidratate 250 g
 stafide mari si mici 300 g
 alune de padure prajite 50 g
 migdale prajite 70 g
 seminte de pin 10 g (pentru decor)
 cirese confiate 110 g
 caise uscate 100 g
 macese uscate 100 g
 brandy 250 ml (vreo 200 ml au fost “inghititi” de fructe, cu restul am imbibat prajitura)
 unt 225 g
 zahar brun 220 g
 oua 3 buc. mari
 portocala 1 buc.
 lamaie 1 buc.
 faina 260 g
 praf de copt 1 pliculet
 sare un varf de cutit

Ungeti cu un pic de unt o forma de tort si tapetati-o cu hartie de copt. Hartia se pune pe fundul formei, dar si pe perete, astfel incat sa depaseasca marginea cu cel putin 5 cm. Incalziti cuptorul la 160 grade Celsius. Daca, asemenea mie, ati macerat fructele, scurgeti-le de alcool (il veti folosi la imbibarea prajiturii) si taiati-le in cubulete mici. Alunele, caju-ul si migdalele se sfarama (nu trebuie sa le faceti pudra, ci sa ramana bucatele mai mari). Puteti pastra cateva cirese confiate si cateva migdale pentru decorarea prajiturii.

Puneti intr-un castron untul (la temperatura camerei) si zaharul brun. Bateti cu mixerul pana obtineti o spuma. Incepeti sa puneti ouale, cate unul pe rand. Urmatorul ou se pune doar dupa ce cel dinainte a fost incorporat bine, bine. Adaugati 3 linguri de brandy, coaja de la lamaie, coaja si sucul de la portocala. Separat, intr-o farfurie, amestecati faina cernuta cu sarea si praful de copt. Puneti-o treptat peste amestecul cu unt, amestecand cu mixerul la viteza potrivita.

Cand ati pus toata faina si ati obtinut un aluat omogen, puneti fructele taiate. Amestecati bine, cu o lingura de lemn. Cand s-au incorporat, adaugati caju-ul, alunele, migdalele maruntite si stafidele. Puneti compozitia rezultata in forma, nivelati si ornati, daca doriti, cu fructele si migdalele pastrate (repet, eu am pus si cateva seminte de pin, prajite in prealabil). Puneti forma de tort intr-o tava si bagati-o in cuptor. Sub prajitura, pe un “raft” inferior, puneti o alta tava cu apa (in acest fel, va asigurati ca prajitura nu se va usca excesiv pe durata orelor petrecute in cuptor). Lasati prajitura o ora, dupa care reduceti un pic temperatura (la 150 grade Celsius) si lasati-o cel putin inca o ora si jumatate. La finalul timpului, daca intepati prajitura cu un bat de frigaruie, acesta ar trebui sa iasa curat. Scoateti prajitura din cuptor si cu acelasi bat de frigaruie intepati-o in mai multe locuri, punand apoi brandy-ul ramas peste ea. In acest stadiu, scoasa din forma si “imbracata” intr-o folie de aluminiu, prajitura poate fi tinuta cateva saptamani, avand grija sa o “hraniti” din cand in cand cu un pic de brandy.

Prajitura se taie, cu un cutit foarte bine ascutit si lama subtire, in felii, asemenea unui tort.