In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
10
Decembrie
2011
Astazi ne pregatim pentru
Sarbatori impreuna cu
<   Inapoi la interviu
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Nu am mai mancat sarmale de peste 2 ani asa ca anul acesta m-am bucurat enorm de mult sa descopar varza murata, de o calitate exceptionala, la noul magazin romanesc deschis in Spoleto.

Mama mea face cele mai delicioase sarmale mancate pana acum asa ca bineinteles ca am urmat sfaturile ei si mi-au iesit niste sarmalute nemaipomenit de gustoase.

Pozele nu sunt cine stie ce pentru ca executia sarmalelor a avut loc... pe la orele 23, cand bineinteles ca lumina naturala nu mai era, asa ca m-am descurcat cu lumina destul de chioara de la hota.

Ingrediente pentru 60-70 sarmale:

2 kg de foi de varza murata

1,5 kg carne de porc mai grasa

150 gr orez

600-700 gr costite afumate si slanina afumata

1 ceapa medie

sare

piper

cimbru

1 ardei gras rosu

apa

3-4 linguri bulion

Pentru inceput, punem foile de varza la desarat intr-un vas de plastic plin cu apa rece. Foile mele nu au fost foarte sarate asa ca le-am lasat la desarat cca 2 ore, timp in care am schimbat apa de 2-3 ori.

Punem orezul la inmuiat in apa rece pentru cca 1 ora, timp in care schimbam apa tot de 2-3 ori.

Trecem o data carnea de porc prin masina de tocat carne, o amestecam cu 1 ceapa medie data prin razatoare , cu orezul bine scurs, sare si piper.

Intindem o foaie de varza pe un fund de lemn, indepartam nervura groasa din centrul foii, si o taiem in bucati potrivite. Punem in centrul fiecarei bucati de varza, carne tocata cat o nuca, rulam foaia iar capetele le introducem inauntru cu degetul aratator,

Dupa ce am terminat de format toate sarmalutele, asezam primul strat concentric de sarmale intr-o cratita inalta si larga cu fund gros.

Punem din loc, intre sarmale, bucatele de slanina afumata. La fel formam si straturile urmatoare, avand grija ca pe fiecare rand sa punem afumatura din loc in loc intre sarmale.

In centrul sarmalelor, punem restul afumaturii ramase,

Daca ne-a mai ramas carne, formam perisoare pe care le asezam deasupra afumaturii. Taiem un ardei rosu in felii si le asezam pe deasupra sarmalelor,

Acoperim sarmalele cu varza tocata si presaram pe deasupra cimbru  si cateva crengute de cimbru.

Turnam apa amestecata cu bulion cat sa acoperim sarmalele, dupa care asezam oala pe foc mic mic si le lasam sa fiarba pentru cca 2 ore.

Nu amestecam niciodata sarmalele cu lingura pentru ca s-ar putea desface. Prindem cratita de toarte si o zgaltaim usurel. Verificam din cand in cand sa nu scada apa, iar daca aceasta a scazut, mai adaugam cate o cescuta de apa calda.

Dupa 2 ore, gustam o sarmaluta si verificam daca orezul este fiert.

Daca este complet fiert iar foaia de varza se taie usor, bagam sarmalele la cuptor la 180 grade pentru 30-45 minute cca, pana cand apa scade si sarmalele se rumenesc.

Se servesc cu mamaliguta, ardei iute, si daca doriti, cu smantana.

Pofta buna!