In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
11
Decembrie
2011
<   Inapoi la interviu
Stollen

Stollen

Stollen picture 1
Stollen picture 2
Craciunul e din ce in ce mai aproape. Si ca totul sa fie mai frumos am sa va spun ca o sa pregatim o reteta foarte populara in Europa si care de catva timp o regasim si la noi din ce in ce mai des...Indicii? Ne face cu ochiul prin toate magazinele. Este cu martipan, mar sau fructe uscate. Da, este Stollen !
Cum puteam sa ratez aceasta minunata prajitura? Asa ca am cautat, am citit, am cercetat si am ales sa o fac pe aceasta.  Este o reteta din cele multe de Stollen pe care le-am gasit.

Ingrediente
- 100 g unt
- 200 g zahar
- 250 ml lapte
- nucsoara
- vanilie
- coaja de portocala confiata
- coaja de lamaie confiata
- esenta de migdale
- 14 g drojdie
- 500 g faina
- fructe uscate inmuiate in rom (prune, ananas, caise, stafide, etc.)

Intr-un bol se pune laptele caldut si toate celelalte ingrediente, cu exceptia fainei si fructelor uscate.

Cand untul s-a topit  amestecam pentru a omogeniza. Laptele caldut, untul si mirodeniile incep deja sa degaje arome imbietoare.
Adaugam apoi jumatate din catitatea de faina, amestecam si lasam compozitia la dospit pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul a crescut se adauga restul de faina, se amesteca iar in final se pun fructele rehidratate in rom. Se framanta bine pentru ca fructele sa se gaseasca in toata cantitatea de aluat.

Coca se pune in tavi tapetate cu faina. Eu am gasit tavi speciale pentru stollen, cu fundul putin rotunjit. Se baga in cuptorul preincalzit si se coc la temperatura medie pana cand trec testul scobitorii.

Dupa ce se scot din cuptor se pun la racit. Optional putem adauga glazura de zahar sau zahar pudra.
Reteta spune ca Stollen trebuie lasat cel putin 2 saptamani pentru a fi cat mai gustos. Al meu nu a reusit nici macar 2 zile sa stea...