In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
28
Decembrie
2011
<   Inapoi la interviu
Tort cu cafea si ciocolata

Tort cu cafea si ciocolata

Ingrediente reteta:

    * un blat de tort
    * 2 linguri cafea solubila (ness)
    * 5 linguri cafea tare
    * 100 g ciocolata
    * 4 galbenusuri
    * 6 linguri zahar
    * 500 ml frisca lichida
    * 10 g gelatina (un pliculet)

Modul de preparare a retetei

Incepem prin a prepara crema tortului cu cafea. Amestecam cele patru galbenusuri cu cele cinci linguri de cafea, adaugam zaharul si cafeaua solubila, dupa care le punem la bain-marie pentru aproximativ zece minute. Cat timp crema de cafea sta pe foc, trebuie sa amestecam destul de des (facem asta pentru a fi siguri ca nu ni se vor coagula galbenusurile).

La finalul celor zece minute trebuie ca zaharul sa fie topit iar crema de cafea sa se ingroase putin. Dupa ce crema tortului cu cafea este gata, o lasam la racit inainte de a o amesteca cu frisca.

Punem praful de gelatina la inmuiat in cateva linguri de apa (conform instructiunilor gasite pe ambalaj). Apoi topim gelatina tot la bain-marie - se va topi foarte repede, insa trebuie s-o supraveghem sa nu fiarba (in cazul in care gelatina fierbe, aceasta isi va pierde proprietatile).

Batem 400 ml de frisca lichida cateva minute, pana cand aceasta incepe sa se intareasca. In momentul in care frisca este tare, adaugam crema de oua si cafea solubila (dupa ce s-a racit). Amestecam cu grija pana cand se incorporeaza in totalitate, apoi adaugam si gelatina topita in crema de cafea a tortului.

Inainte de a asambla tortul, vom da crema de cafea obtinuta la frigider pentru cateva zeci de minute. In acest timp, crema de cafea se va intari si astfel nu va mai curge atunci cand o vom intinde pe feliile taiate din blatul de tort.

In timp ce se intareste crema la frigider, incepem sa ne ocupam de glazura de ciocolata a tortului cu cafea. Punem intr-o cratita restul de 100 ml frisca lichida si adaugam ciocolata rupta bucatele. Topim glazura de ciocolata (tot la bain-marie) si amestecam pana cand ciocolata se topeste si se incorporeaza in intregime in frisca.

Taiem blatul de tort in trei felii pe care le insiropam dupa preferinta, apoi pe fiecare intindem uniform crema de cafea de la frigider. La sfarsit, imbracam tortul cu cafea in glazura de ciocolata topita si apoi il lasam cateva ore la rece in frigider. In cazul in care ne dorim sa preparam in casa blatul de tort, atunci este suficient un simplu click pe urmatorul link pentru reteta de blat de tort.