Apple pie

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat:
  • -500 g faina
  • -300 g margarina
  • -cca 12 linguri apa rece(de la robinet
  • -putina sare(cca 1/4-1/2 lingurita)
  • Umplutura de mere:
  • -1 kg de mere
  • -1 lingurita rasa de scortisoara
  • -cca 1/4 lingurita de cuisoare
  • -cca 3 linguri de zahar(sau dupa gust)+ 1 lingurita
  • -cca 2 linguri de gris
  • -4-6 lingurite de amidon
  • -100-150 ml de apa rece(de la robinet)
  • -putina zeama de lamiie

Mod de preparare

Pentru aluat amestecam faina cu margarina moale si sarea;pe urma se pune apa incetul cu incetul,pina cind obtinem un aluat elastic,care se poate intinde cu usurinta,cu facaletul.Framintam putin,apoi punem aluatul(acoperit,sa nu se usuce) in frigider,pina facem umplutura.

Umplutura:merele se curata,se scoate casa semintelor,apoi,se taie in 4 sau 6 bucati(depinde de marimea marului).Fiecare bucata se taie in felii subtiri;peste merele feliate,se pune putina zeama de lamiie;se mesteca;se pune lamiie,deoarece fiind acra,merele nu-si schimba culoarea.

Peste mere se pune scortisoara,cuisoarele,1 lingurita de zahar,amidonul dizolvat in apa(cele 100-150 ml);se mesteca.

Asamblare:aluatul,se scoate din frigider si se imparte in 2.Prima jumatate se intinde,apoi se pune in tava neunsa.Daca vi se pare prea groasa foaia,nu puneti tot aluatul(eu nu-l pun tot);daca-l puneti tot,mariti cantitatea de mere si folositi o tava mai mare.Eu am folosit o tava cu diametrul de 38 cm;am avut doar 1 kg de mere.

Aluatul,se pune in tava,se continua intinderea lui(in tava),cu mina;se intinde putin pe peretii tavii(cam 1-1,5 cm);aluatul,astfel intins,se presara cu grisul(absoarbe surplusul de zeama,lasata de mere);peste gris se pune umplutura de mere.Se presara peste mere cele 3 linguri de zahar,apoi se pune a 2-a jumatate de aluat,intinsa cu facaletul;nu se poate intinde in tava.

Daca ni se pare prea mult(aluat) si de data asta,luam putin din el.Dupa ce am pus aluatul in tava,peste mere,il intepam cu o furculita.

Se da tava la cuptorul,preincalzit,cca 45-50 minute.

Se serveste cald(sau rece),pudrat cu zahar pudra;se taie bucati mari(cca 8/8 cm).

Aluatul ramas,se pune in congelator;se poate lasa pina la 1 luna.

Cu acest aluat se pot face si placinte sarate.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise