Budinca de cartofi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 10 portii: 3 kg cartofi, 10 oua, 300 g telemea, 1 kg sos de smantana, 100 g unt, 100 ml ulei pentru tavi, 500 g sos tornat, sare, piper, dupa gust
  • Pentru sosul de smantana: 200 ml sos Bechamel, 200 g smântână, 50 g unt, sare.
  • Pentru sosul de tomat:

Mod de preparare

Cartofii se spală si se fierb in coaja, se racesc, se curata si se taie rondele, apoi se aseaza intr-un vas. Peste cartofi se adauga: sosul de smantana, 5 oua batute spuma, telemeaua rasa si piperul macinat. Se amesteca usor componentele, se potriveste gustul si jumatate din compozitie se aseaza in tavi unse cu ulei. Cele 5 oua ramase se fierb si se taie in rondele, deasupra se adauga si se niveleaza compozitia ramasa in care s-a pus si untul. Se introduce tava la cuptor pentru gratinare. Cind budinca este frumos rumenita, se scoate de la cuptor, se orneaza si se serveste in farfurie cu sosul tomat deasupra.

Sos de smantana: Se amestecă pe foc sosul Bechamel cu 100 g smantână. Se ia de pe foc, se adaugă untul şi restul de smantână şi se sărează.

Sos tomat: Se dizolvă pasta de roşii în sucul de roşii şi se fierbe circa 10 minute. Se adaugă vinul, zahărul, cimbrul şi sarea continuând fierberea pînă când scade compoziţia. Untul se adaugă la sfirşitul fierberii, menţinîndu-se vasul acoperit. Se serveşte la preparate din carne, legume, paşte făinoase, precum şi ca bază la formarea altor sosuri.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise