Budinca de orez cu bezea

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 450 g orez
  • 2 l lapte proaspat
  • 3-4 cuisoare
  • 1 baton scortisoara
  • 50 g ulei de palmier/unt
  • 5 oua mari (L)
  • 5 g zahar pudra brun
  • 180 g zahar tos
  • 1 lg faina (optional)
  • un praf de sare

Mod de preparare

1. Spalam orezul in 4-5 ape, il scurgem bine apoi il punem intr-o cratita groasa, non-aderenta, impreuna cu laptele, cuisoarele, scortisoara, zaharul brun si amesteacam bine. Stam cu ochii pe el sa nu dea in foc, insa nu invartim decat daca este absolut necesar. Din momentul in care incepe sa fiarba laptele il lasam pe foc 20 min, pana cand se umfla orezul bine.

2. Oprim focul, scoatem cuisoarele si scortisoara din orez, adaugam uleiul/untul si amestecam bine.

3. Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius.

4. Separam albusurile de galbenusuri.

5. Mixam galbenusurile cu 80 g zahar tos, pana cand cresc considerabil in volum (4-5 ori), iar spuma formata are culoare deschisa.

6. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare pana cand se formeaza creste moi. Adaugam zaharul (100 g) si mixam pana cand spuma formata este densa, lucioasa si tare (ca la bezea).

7. Inglobam galbenusurile in orezul fiert.

8. Incorporam , cu o spatula 1/2 din albusurile batute in orez cu miscari usoare ca sa nu-si piada volumul.

9. Punem copozitia intr-o tava (24 cm diametru) cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt si introducem tava in cuptor (pe raftul din mijloc) pentru 30 minute, sau pana cand observati ca se rumeneste deasupra.

10. Scoatem tava din cuptor si punem deasupra albusurile spuma ramase (eu am folosit un pos cu dui stelat).

11. Introducem din nou tava in cuptor pentru inca 10 minute si micsoram temperatura la 130 grade celsius.

12. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca, apoi o portionam.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise