Budinca de praz si cartofi

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g praz,
  • sare,
  • piper negru macinat,
  • 750 g cartofi curatati de coaja,
  • 40 g unt sau margarina,
  • 25 g faina,
  • 300 ml lapte cald,
  • un varf de cutit nucsoara rasa,
  • 50 g cascaval ras,
  • unt sau margarina pentru uns forma.

Mod de preparare

Se indeparteaza partea verde a tulpinilor de praz, iar restul se taie rondele groase. Se spala sub jetul de apa rece, se fierb 8-10 minute, pana sunt aproape moi, si se lasa sa se scurga, strangand zeama si punand-o deoparte.

Intre timp, se fierb cartofii circa 20-25 de minute in apa cu sare.

Pentru sos, se topesc intr-o cratita 25 g de unt, se adauga faina si se lasa doua minute pe foc sa se rumeneasca, amestecand intruna. Se da deoparte, se incorporeaza laptele (mai putin 2 linguri), se pune din nou pe foc si se lasa sosul sa fiarba, pana ce se ingroasa si devine neted. Se adauga putin cate putin din zeama scursa si pusa de-o parte si se lasa sa dea in clocot, amestecand incontinuu. Se gusta de sare, piper si nucsoara si se ia de pe foc.

Se-ncinge cuptorul la 190gr..

O treime din cartofi se taie rondele, se amesteca cu prazul si se intind pe fundul unei forme unse (2 l 1/2). Se toarna sosul peste legume, care se intorc cu o furculita ca sa se incorporeze bine.

Restul cartofilor se pipereaza si se mixeaza impreuna cu laptele si untul ramas. Se incorporeaza jumatate din cascavalul ras si se mai gusta o data de sare si piper.

Se intinde stratul de piure de cartofi peste legumele din forma, se presara deasupra cascavalul ramas si se da budinca 20-25 de minute la cuptor, sa se rumeneasca. Se serveste calda.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise