Caise aromate sub capac cu sos de caramel

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluatul
  • • 3 cesti faina
  • • 1 lingura praf de copt
  • • ½ lingurita sare
  • • ¼ lingurita nucsoara macinata
  • • 170 gr unt sau margarina Rama, taiat in bucati si racit
  • • ½ ceasca sirop de artar
  • • ½ ceasca frisca lichida
  • • 1 ½ lingurita esenta de vanilie
  • Umplutura
  • • 60 gr unt sau margarina Rama, la temperatura camerei
  • • ½ ceasca zahar brun
  • • 2 lingurite scortisoara
  • • 1 lingura coniac
  • Fructele
  • • 6 cesti caise, curatate de samburi si impartite in 4
  • • ½ ceasca zahar brun
  • • ¼ ceasca coniac
  • • 3 linguri faina
  • • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Sos de caramel
  • • 1 ceasca zahar brun
  • • 1 lingurita zeama de lamaie
  • • ¼ ceasca apa
  • • ¾ ceasca frisca lichida
  • • 1 lingura unt sau margarina Rama
  • • 2 lingurite esenta de vanilie

Mod de preparare

1. Incalzeste cuptorul la 180°.

2. Pentru prepararea topping-ului, amesteca faina cu praful de copt, sarea si nucsoara.Adauga untul/margarina si amesteca pana ce obti un aluat sfaramicios.Amesteca impreuna siropul de artar, frisca si vanilia, dupa care toarna acest amestec in aluat.Amesteca pana ce obti un aluat omogen. Pune aluatul la frigider pana ce pregatesti umplutura.

3. Pentru umplutura, bate untul/margarina cu zahar, scortisoara si coniac pana ce obti o crema.

4. Pe o suprafata data cu faina ruleaza aluatul intr-un dreptunghi de 30 pe 45 cm, si grosimea de 1 cm.Intinde umplutura egal,pe aluat.Ruleaza aluatul si pune-l la frigider pana ce pregatesti umplutura cu fructe.

5. Intr-un bol, amesteca caisele cu zahar, coniac, faina si vanilie.Imparte fructele in 4 vase mici termorezistente.Ia aluatul din frigider si taie-l in felii a cate 2.5 cm grosime.Pentru fiecare vas, pune o felie de aluat peste fructe.Periaza feliile de aluat cu ou si coace-le timp de 45-55 minute, pana ce aluatul devine auriu-maronii deasupra.Serveste-le stropite cu sos de caramel (vezi reteta mai jos).

Sos de caramel – Cantitate : aprox. 1½ ceasca

1. Intr-o cratita mare cu capac pune la fiert pe foc mare zaharul, zeama de lamaie si apa.Nu amesteca! Inlatura capacul dupa ce au fiert, lasand zaharul sa se topeasca, periind peretii cratitei cu apa rece o data sau de 2 ori, pana ce capata o culoare ca a caramelului.Ia cratita de pe foc si toarna incet frisca, amestecand (ai grija la aburi).Adauga untul/margarina si vanilia si amesteca.Lasa-l sa se raceasca 20 minute inainte de servire.

OPTIONAL : Se poate servi alaturi de inghetata de iaurt cu ciocolata alba sau inghetata de vanilie.

:) Pentru mai multe retete noi delicioase nu ezitati sa vizitati blogul http://lauradfood.blogspot.com/

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise