Chec cu morcov, nuca si stafide

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -4 oua
  • -400g zahar
  • -200g unt sau margarina
  • -1/2 kg morcov(350g -dupa ce a fost curatat si dat pe razatoarea mare)
  • -450g faina
  • -100g nuca taiata marunt
  • -100g stafide
  • -1 lingurita bicarbonat
  • -3 lingurite praf de copt
  • -1/2 lingurita sare
  • -2 linguri zeama lamaie
  • -2 linguri zeama portocale
  • -2 lingurite vanilie

Mod de preparare

Morcovi dupa ce i-am spalat bine ii curatam de coaja si ii radem pe razatoarea mare. Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.

Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand cele 4 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie, amestecand pana cand totul devine omogen.

Peste compozitie adaugam treptat, untul (margarina) moale, zeama de lamaie si de portocala, faina, bicarbonatul si praful de copt. Amestecam totul bine, dupa care pregatim forma in care coacem checul. Eu am folosit o forma speciala pentru chec, dar l-am imbracat in hartie de copt unsa cu ulei, ca sa nu mi se lipeasca stafidele si nucile de vas. La sfarsit adaugam la compozitia de chec morcovul si amestecam usor cu o spatula. Compozitia de chec va fi putin mai groasa si o punem cu o lingura in forma de chec. Punem jumatate din compozitie peste care presuram jumatate din nuca si stafide, apoi restul din compozitie si restul de nuci si stafide.

Cu ajutorul unei linguri vom introduce bine in compozitie nucile si stafidele de la suprafata. Aprindem cuptorul la 180 grade apoi introducem checul lasaindu-l la copt cca. 45 pana la 50 min., il lasam sa se raceasca, apoi il scoatem pe o farfurie.

Este un chec foarte aromat si iubit de toti, mai ales de copii, fiind dulce.

Recomand sa se taie checul dupa 2-3 ore de la racire, el fiind foarte fraged se poate rupe usor sau se sfarama.

Pofta buna!

Specific: Iordania

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise