Cum se face coliva

Cum se face coliva

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 kg grâu sau arpacaş
  • 500 g zahăr
  • 300-500 g nucă
  • mirodenii: praf se anason, esenţă de lămâie, esenţă de portocale, coajă de lămâie sau portocală, vanilie
  • sare după gust
  • pesmet din biscuiţi populari
  • praf de scorţisoară

Mod de preparare

Cum se face coliva

Se alege grâul, se spală în multe ape reci, până când iese apa curată, apoi în 1-2 ape calde. La fiert se pun 2l apă la 1 kg de grâu. Este indicat să se fiarbă în oală de tuci şi să se pună oala pe o tablă sau pe o cărămidă subţire, să nu se lipească.

În timpul fierberii,grâul nu se mestecă, se clatină cratiţa spre stânga şi spre dreapta de câte ori se consideră necesar. Dacă a fost absorbită toată apa, se încearcă bobul de grâu. Dacă nu este suficient de bine fiert, se mai adaugă puţină apă caldă. Când bobul de grâu este înflorit şi toată apa absorbită, grâul este fiert.

Se acoperă cu un capac, se înăşoară în pături şi se lasă aşa 2-3 ore. Ideal este să fierbi grâul seara, să-l laşi la răcit în pături până dimineaţa şi abia atunci să treci la operaţia următoare.

Când este bine răcit, se scoate grâul din vasul în care a fiert, se adaugă zahărul, nuca şi mirodeniile, sarea şi se frământă cu mâna până se albşte şi compoziţia devine cremoasă. Dacă ţi se pare că e prea moale se adaugă pesmet de biscuiţi populari, ca să absoarbă umezeala.

Pe un platou potrivit de mare se aşează grâul, se netezeşte, se cerne peste el un strat de pesmet de biscuiţi populari, apoi un strat de scorţişoară, deasupra se cerne un strat de zahăr farin de jumătate de centimetru, se netezeşte cât se poate de bine şi frumos şi se ornează după preferinţă.

Observaţie: Zahărul şi sarea se pot adăuga atunci când grâul este bine înflorit şi apa absorbită, după care se mai lasă la fiert 5-10 minute. Cantitatea de nucă poate să fie chiar egală cu cea de grâu, după cum dispunem de nucă. Cu cât are mai multă nucă, cu atât este coliva mai bună.

Să fie primit!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise