Coliva traditionala

Reteta de coliva traditionala. Coliva traditionala reteta simpla din arpacas. Coliva traditionala reteta simpla pentru parastas. Cum se face coliva.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1kg arpacas
  • 450g zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 350 g nuci
  • 1 fiola esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare

Reteta de coliva traditionala reteta pas cu pas.

Se curata arpacasul de impuritati si se spala bine in noua ape. Se pune la fiert o parte arpacas 5 parti apa intr-o cratita de tuci.

Se amesteca in el sa nu se prinda de fund si se lasa sa fiarba pana cand arpacasul este fiert si legat. Pe parcurs daca mai este nevoie se mai poate pune apa fierbinte. La sfarsit fiertura trebuie sa aiba o consistenta moale.

Dupa ce a fiert se pune zaharul, zaharul vanilat si se fierbe pana cand capata o culoare lucioasa si este legata. Fiertura trebuie sa fie moale pentru ca atunci cand se raceste se intareste. Se lasa la racit.

Nucile se maruntesc prin robot sau se taie cu cutitul mititele. Cand s-a racit se adauga esenta de rom, nucile maruntite si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine.

Daca cumva ati fiert-o prea tare pana sa puneti mirodeniile puteti s-o inmuiati cu putina apa calda si sa amestecati bine.

Dupa ce ati terminat cu mirodeniile puneti coliva traditionala pe farfurii, o aranjati frumos, radeti pe ea biscuiti si o ornati cum doriti. Spor la treaba!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise