Congaleze

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 oua,
  • 2oo g zahar,
  • 2 linguri miere,
  • 60 g margarina,
  • 250 g faina,
  • 100 ml lapte,
  • 1 lingurita scortisoara,
  • 1/2 lingurita bicarbonat,
  • 200-250 g nuca macinata
  • Sirop:
  • 200 g zahar,
  • 2 linguri cacao,
  • 100 ml lapte,
  • 1 pachet unt sau margarina,
  • esenta de rom.

Mod de preparare

Blat:

Se freaca ouale intregi cu zaharul,pana acesta se topeste, apoi se adauga pe rand mierea, margarina, scortisoara si laptele frecand incontinuu dupa fiecare ingredient,pana se incorporeaza bine.Se adauga faina, amestecand usor si la sfarsit se adauga bicarbonatul, stins cu putin otet sau zeama de lamaie.

Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara, unsa cu unt sau margarina si tapetata cu faina si se da la cuptor cca 30-40 min (se incearca blatul cu o andrea).

Cand s-a copt, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.

Siropul:

Intr-o craticioara se amesteca bine zaharul si cacaoa, se adauga laptele se amesteca bine si se pune pe foc amestecand mereu ca sa nu se prinda de vas.

Cand incepe se se incalzeasca putin, se adauga untul sau margarina in bucatele si se incalzeste bine pana se topeste, dar nu trebuie sa fiarba. La sfarsit se adauga esenta de rom se amestecaa bine si se ia de pe foc.

Baltul se taie patratele sau romburi, se trec prin sirop si prin nuca macinata si se aseaza pe un platou.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise