Cozonac cu aluat foietaj

Mod de preparare pentru aluat: intr-un vas se pune faina de grau si oul.

Timp pregatire
130 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • -500 gr.faina de grau;
  • -200 gr.unt cu grasime 80%;
  • -25 gr.drojdie;
  • -300 gr. chisleac, (iaurt facut in cas);
  • -1 praf de sare;
  • -1 ou.
  • Ingrediente pentru umplutura:
  • -300 gr.gem de mure sau orice fel de gem aveti;
  • -200 gr.nuca macinata.
  • Pentru uns:
  • -1 ou.

Mod de preparare

Mod de preparare pentru aluat: intr-un vas se pune faina de grau si oul.

Intr-un bol se pune drojdia, putina sare si putin chisleac; se omogenizeaza compozitia, se toarna peste faina de grau si se incepe framantarea, se mai adauga si restul de chisleac si se framanta un aluat suficient de tare. Se pune peste vas o folie de ceolofan si se da aluatul la frigider pentru circa jumatate de ora.

Untul rece se pune pe o bucata de hartie de copt, se pune peste unt alta bucata de hartie de copt si cu un sucitor se intinde usor untul pana se obtine o foaie subtire de unt. Eu am avut doua feluri de unt de 80% grasime doar ca era cumparat de la alta firma si de asta se observa doua culori la unt. Se pune untul la frigider si se scoate cand se scoate si aluatul.

Pe masa de lucru se presara faina si se intinde aluatul pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului, sa fie asa o foaie cam de 60/30 cm. Se pune foaia de unt peste foaia de aluat in asa fel incat sa asezam aluatul peste unt, sa unim aluatul pe toate partile. Cu ajutorul sucitorului intindem foaia cu ajutorul sucitorului pana ajunge iar la dimensiunea de 60/30,sa stiti nu trebuie sa se respecte intocmai dimensiunile.Este bine sa fie latimea cam jumatate la lungime.Se impatureste in trei,se intoarce invers si iarasi se intinde foaia cam pana la dimensiunea de 60/30 cm.Se pune aluatul iarasi la frigider pentru jumatate de ora,dupa care se scoate,se intinde iarasi,se impatureste in trei,se roteste,se intinde,iar se impatureste si iar se baga la frigider pentru circa 30 minute.Se scoate,se intinde,se impatureste in trei,se roteste,se intinde si se impatureste in trei,dupa care se intinde o foaie mare cam cat ne trebuie.

Se unge foaia cu gem de mure sau orice altfel de gem,se stropeste cu nuca macinata si se taie in trei fasii.Fiecare fasaie se uneste si se impleteste in trei.Se pune cozonacul in tava de cozonac in care s-a pus hartie de copt,se unge cu ou batut si se da la cuptorul incalzit deja pentru circa 50-60 minute depinde de cuptorul fiecaruia.Se verifica cu scobitoarea daca s-a copt,daca nu ramane aluat pe scobitoare inseamna ca este gata.Se opreste focul,se scoate tava si se lasa sa se raceasca in tava dupa care se scote si se poate servi.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa

Doriti o salata rapida si hranitoare? Incercati aceasta reteta delicioasa de salata de oua cu ton. Combinatia savuroasa de...

Budinca de cozonac

Intr-un vas se pune laptele la incalzit, impreuna cu zaharul vanilat si pastaia de vanilie.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise