Cozonac cu nuca si rahat

Intr-un ibric, se pun 100 ml lapte caldut, impreuna cu 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 1 lgt sare
  • 3 oua
  • 170 g zahar
  • 150 ml ulei
  • 600 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 albus
  • 5 lg zahar
  • 600 g nuca macinata
  • 1 lg cacao
  • 100 ml lapte
  • rahat
  • 1 galbenus + 2 lg lapte

Mod de preparare

Intr-un ibric, se pun 100 ml lapte caldut, impreuna cu 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia. Se lasa sa dospeasca.

Intr-un vas larg, se cerne faina. Se adauga sarea. Se face in mijloc o gropita si se toarna maiaua, uleiul si coaja rasa de lamaie si portocala. Restul de lapte se pune la foc mic, impreuna cu zaharul si se amesteca pana se dizolva acesta, laptele sa fie usor caldut. Se toarna jumatate din cantitate peste faina si se amesteca. In functie de cat cere aluatul, se toarna putin cate putin. Daca mai este nevoie, se adauga lapte sau faina. Se framanta un aluat moale, dar care nu se lipeste de degete. Se pune la loc cald sa dospeasca.

Intre timp, se prepara umplutura. Albusul se bate cu un praf de sare si zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga nuca macinata, laptele si cacaua. Se omogenizeaza bine si se lasa deoparte. Rahatul se taie cubulete mici.

Dupa ce a crescut aluatul, se rupe o bucata din el si se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei. Se unge cu o parte din nuca, apoi se ruleaza strans. La fel se procedeaza cu inca o bucata de aluat, doar ca se pune rahat. Cele doua rulouri se rasucesc intre ele si se pun intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.

Restul de aluat se imparte in doua si se umple fiecare, unul cu nuca, iar celalalt cu rahat.

Se asaza in tavi si se lasa cel putin o jumatate de ora sa creasca in tavi.

Galbenusul se amesteca cu laptele, apoi se ung cozonacii. Se dau la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca 35-40 de minute sau pana se rumenesc frumos si sunt copti.

Sunt deliciosi. Pofta buna!

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise