Cozonac cu nuci

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru 4 cozonaci
  • Aluat:
  • 1kg faina
  • 3 cesti lapte
  • 1 lingura rom
  • 1 pachet unt+o bucata de unt ptr uns tava
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 8 galbenusuri
  • 2 linguri ulei, 1 lingurita sare, 1 ceasca zahar
  • 60 gr drojdie
  • zahar vanilat
  • Maiaua:
  • 3 linguri de faina
  • 1 pahar de lapte
  • drojdie
  • zahar
  • Compozitie:
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr miez de nuca macinata
  • 400 gr zahar
  • 2 linguri rom

Mod de preparare

Maiaua:3 linguri de faina cu un pahar de lapte fierbinte se amesteca. Cand s-a racit se adauga drojdia si o lingurita de zahar si se amesteca pana se face o pasta. Se lasa sa creasca la caldura, cam un sfert de ora pana isi dubleaza volumul.

Aluat:galbenusurile se freaca cu sare, apoi cu zahar, aromeleplus o jumatate de pachet de unt topit. Peste toate astea se toarna maiaua, adaugi laptele caldut si amesteci iar. Se adauga restul de faina si se framanta cam o jumate de ora pana ti se desprinde aluatul de pe maini. Acum adaugi untul ramas tot topit. Acum nu mai framanti, impaturesti aluatul, ca sa prinda aer, si asta pana se incorporeaza untul. Se lasa sa creasca la caldura o jumatate de ora pana se dubleaza.

Compozitie:Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul si se bat incontinuare pana se face o spuma tare. Se amesteca cu miezul de nuca.

Finalul:Imparti aluatul in 4 si intinzi foi dreptunghiulare cat tava de lungi. (le intinzi cu mana)

Ungi tavile cu bucata de unt.

Compozitia se pune pe fiecare foaie, se ruleaza si se pune in tavile unse. Acum il mai lasi sa creasca inca un sfert de ora si le bagi la cuptorul incins, la foc potrivit, cam o ora. Il incerci cu o scobitoare. Am uitat sa-ti spun ca peste cozonac, inainte de a-l baga la cuptor intinzi un albus de ou si presari zahar, mai mult de decor.

Iti doresc sa-ti iasa un cozonac pe cinste. Toata lucrarea se face la cald, iar ingredientele le ai la temp. camerei.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise