Cozonac dospit - de post

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 kg făină
  • 2 pachete de margarină şi 1/4 kg ulei
  • 1/2 kg zahăr
  • 2 linguriţe rase de sare
  • 1 linguriţă de şofran(colorant galben folosit în cofetărie)
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 1 kg apă
  • esenţă de rom, coajă de lămâie, coajă de portocală, vanlie, scorţişoară

Mod de preparare

Se pregăteşte plămădeala. În 2 căni de apă călduţă se dizolvă drojdia, se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, jumătate din cantitatea de ulei, două căni de făină şi se bate bine cu lingura de lemn. Se acoperă lămădeala cu un şervet curat şi se lasă să crească la cald.

Între timp, în restul de apă caldă se dizolvă restul de zahăr şi se adaugă mirodeniile. Într-o cratiţă se topeşte margarina şi se adaăugă şi restul de ulei.

Într-un lighean suficient de mare, se cerne făina, se toarnă plămădeala crescută, apa caldă cu mirodeniile şi se frământă. Aluatul obţinut trebuie să fie moale. Dacă este prea tare se mai adaugă puţină apă caldă. În timpul frământatului se adaugă câte o linură de grăsime caldă. Se frământă până se încorporează toată grăsimea, iar aluatul formează bule de aer(cca 1/2 oră)

Se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la cald să crească. Dacă nu este suficient de cald, peste prosop se pune o păturică. Se lasă să crească până îşi dublează volumul.

Într-o bucată de aluat se încorporează 2 linguri de cacao, înmuiată într-o lingură de ulei.

Pe planşeta unsă cu ulei se întinde câte o bucată din aluat groasă cam de 2cm, şi se umple cu nucă, stafide, rahat. Din aluatul de cacao se întinde o foaie subţire care se pune deasupra umpluturii, se rulează şi se pune În forma de cozonac, caldă, unsă cu ulei.

Cozonacii aşezaţi în forme nu trebuie să depăşească jumătatea formei. Se lasă să crească la cald până ajung la nivelul formei. Se ung pe deasupra cu apă îndulcită, se presară cu zahăr şi se dau la cuptorul pregătit din timp. La început focul se micşorează, după 10-15 min se măreşte . După 50-60 minute, cozonacii rumeniţi se scot pe planşetă, se aşază pe cant unul lângă altul, să se răcească.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise