Cozonac Rosenkranz

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400 g de faina; 2 oua intregi; arome (zahar vanilat
  • coaja de lamaie si portocala
  • esenta de rom); un praf de sare; un pahar mic cu lapte (cca.110 ml); 25 g de drojdie; 3 linguri de zahar pentru lapte; 130 g de unt; 6 linguri de zahar pentru unt;nuca tocata
  • dupa preferinta; 10 - 12 linguri de zahar pentru caramel.

Mod de preparare

sursa: http://gabrielacara.blogspot.com/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html

Pentru inceput am caramelizat zaharul (cele 10-12 linguri) si am tapetat fundul si peretii unei cratite.

Am pus intr-un castron faina cernuta, sarea, ouale si aromele.

Am amestecat un pic.

Separat am dizolvat drojdia in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar; fara sa las la dospit am turnat amestecul peste faina cu oua si arome. Am turnat incet, cate putin si am amestecat totul.

Am framantat aluatul cca 10-15 minute, pe blatul de lucru, usor infainat.

Am intins aluatul intr-o foaie cat am putut de dreptunghiulara, pe care am uns-o cu untul amestecat cu zahar.

Am presarat nuca macinata, din belsug si am presat usor cu mana, ca sa adere la stratul de unt.

Am rulat foaia; ruloul obtinut l-am taiat in 7 bucati.

Bucatile le-am asezat in picioare in cratita tapetata cu caramel (lasati spatiu intre ele sa aiba loc de crescut).

Am lasat la crescut cam o ora. La loc caldut.

Am dat la cuptor, la 180 grade Celsius, cam 35-40 minute.

Se scoate din cuptor si se rastoarna cozonacul pe un platou, asa fierbinte, sa poata iesi usor din cratita.

Timpul de preparare include si timpul de dospire.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise