Cozonaci fara framantare

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 3 oua mici
  • 10 g drojdie uscata
  • 125 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de lamaie
  • coaja de portocala optional
  • Ingrediente umplutura:
  • 200 g nuca macinata( eu doar am rupt-o in bucati mai mici)
  • 3 linguri mari cu cacao
  • 100 g zahar
  • 1 albus de ou
  • esenta de lamaie si rom (reteta originala nu are esenta de rom)
  • 2-3 linguri de lapte
  • Amestecati nuca macinata cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi puneti laptele fierbinte si amestecati pentru omogenizare.
  • Ingrediente pentru uns:
  • 1 albus de ou batut
  • zahar tos
  • (reteta originala: 1 galbenus, 2 linguri lapte)

Mod de preparare

1.Cerneti faina si o puneti intr-un castron, apoi faceti in mijloc o “gropita” in care puneti drojdia, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Lasati la dospit 10 minute intr-un loc cald, ferit de curenti.

2.Adaugati ouale (2 intregi si un galbenus), zaharul, sarea, untul topit, esenta de lamaie si laptele, apoi amestecati cu lingura pana obtineti un aluat elastic.

3.Acoperiti castronul cu un prosop (sau folie alimentara) si lasati la crescut pana ce isi dubleaza volumul.

4.Scoateti aluatul pe masa pudrata cu faina si-l impartiti in patru parti.

5.Intindeti fiecare foaie in forma dreptunghiulara cu grosimea de ~ 0,5 cm si lungimea in functie de forma pe care o aveti.

6.Puneti umplutura de nuca pe fiecare foaie, apoi rulati pe lungime. Impletiti cate 2 rulouri pentru a obtine un cozonac(vezi foto mai jos), apoi ii asezati in tavile tapetate cu hartie de copt si unse cu putin unt. Se mai lasa in tavi timp de 15-20 minute inainte de a-i baga la cuptor.

7.Se pun la copt in cuptorul preincalzit la foc potrivit ~ 40 minute pana se rumenesc deasupra.

8.Dupa ce cozonacul s-a copt, se lasa 5 minute, apoi se “unge” cu albus de ou batut si se presara zahar deasupra.

9.Se taie cozoncul numai dupa ce s-a racit foarte bine!

Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise