Cuiburi de viespi

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 700 gr de faina
  • 40 gr de drojdie
  • 30 gr de zahar
  • 15 ml esenta de rom
  • 50 ml untdelemn sau 50 gr unt
  • 5 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • ½ lingurita sare
  • Coaja rasa de la 1 lamaie
  • Pentru uns:
  • 200 gr unt
  • 200 gr nuci macinate
  • 100 gr zahar
  • Pentru sirop:
  • 200 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat

Mod de preparare

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul, se adauga galbenusurile, romul, untdelemnul sau untul topit si racit putin, coaja de lamaie, sarea, laptele caldut si la urma, faina. Se amesteca bine la inceput cu lingura, apoi se framanta cu mana in castron, 10 minute si se lasa sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.

In acest timp, se freaca untul cu zaharul pana cand se inmoaie.

Aluatul dospit se pune pe masa si i se da forma de dreptunghi, se intinde in foaie de 3-4 mm grosime care se unge cu tot untul, intins cu cutitul in strat subtire si se presara nucile. Se ruleaza foaia astfel obtinuta .

Foaia se taie toata o data cu un cutit dat prin faina.

Partea de la baza fiecarui rulou se aduna, inainte de a se aseza in tava, in asa fel, incat sa nu permita untului sa curga in timpul coptului.

Rulourile astfel obtinute se pun in tava cu hartie de copt sau in tava teflonata. Se lasa mai aproape de sursa de caldura sa creasca aproximativ 30 minute, apoi tava se pune in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute.

Intr-o craticioara, pusa la foc mic, zaharul se dizolva in lapte si se lasa sa fiarba 2-3 clocote; cand se ia de pe foc, se amesteca cu zaharul vanilat. Dupa ce prajitura s-a copt si s-a rumenit usor, tava se scoate din cuptor ; cu ajutorul unei pensule, se stropesc cuiburile bine-bine cu siropul de zahar si lapte (trebuie sa fie bine unsa la suprafata) si apoi tava se introduce din nou la cuptor inca 10 minute, ca deasupra sa se formeze o glazura lucioasa.

Dupa ce le-am scos din cuptor eu am presarat scortisoara, iar a doua tura de cuiburi le-am dat o “nota” de primavara cu niste bilute colorate cumparate de la Lidl.

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise