Fursecuri cu nuca si gust de portocala

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat
  • - 500g faina alba
  • - 150g zahar pudra
  • - 1 pac. zahar vaniliat sau citva stropi de esenta/lichior de portocale
  • - 225g unt/marg. Rama Maestro
  • - 1 ou
  • - 50 g smintina/iaurt
  • - 50g nuci (alune de padure, fistic, migdale..)
  • Umplutura
  • - 250g nuci macinate
  • - 175g zahar
  • - 1 portocala mare sau 2 mici coaja si sucul
  • - 1 albus ou
  • - 3 ls marmelada de caise (poate fii si alta)
  • - optional ceva esenta sau lichior de portocale

Mod de preparare

Glazura

Aceata este optionala dar daca se doreste se poate glaszura cu 150g ciocolata, dupa preferinta si o lingura de ulei vegetal.
Ciocolata se marunteste si se topeste intr-un recipient mai mic in asa fel incit sa se poata glasa cite un fursec pe rind. Deci mai mult adinc ca larg.
Este bine ca ciocolata sa se puna la topit chiar la inceputul prepararii fursecurilor.
Puneti recipientul cu ciocolata in altul putin mai mare cu apa potrivit de calda si din cind in cind amestecati, eventual improspatati cu apa potrivit de calda pina ce ciocolata sa topit bine si devina foarte fluida.
Atentie, daca apa este prea fierbinte, ciocolata isi pierde luciul.
Ingredientele de aluat se framinta bine pina devine un aluat numai bun de modelat.
Acesta se pune la rece ca. 2 ore sau si mai bine peste noapte
Intr-e timp se prepara umplutura:
Coaja de portocale se razuieste si portocala se stoarce.
Albusul se bate spuma impreuna cu zaharul.Se adaoga nucile coaja de portoala,marmelada inainte putin incalzita si sucul de portocala.Masa de umplutura trebuie sa aiva o consistenta care sa fie numai buna de intins peste aluat.
Eventual se mai adaoga ceva suc/lichior de portocale,sau lapte.
Aluatul se imparte in doua parti egale si se intinde de marimea tavii.
Prima foaie se inteapa din loc in loc si se da la copt ~200°C pina ce marginile devin usor aurii.
Se scoate se lasa 5 min. sa se raceasca si deasupra se intinde umplutura.
Peste umplutura se aseaza a doua foaie se inteapa din loc in loc cu furculita sis e da la copt pina aluatul devine deasupra brun-auriu.
Dupa copt se portoneaza fursecurile inca calde ,dupa care se glaseaza cu ciocolata si decoreaza dupa dorinta.
Dar ae pot lasa ca atare,doar pudrate cu zahar.
 

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Pasca traditionala

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise