Harise de nuca de cocos(specific arab)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Cantitati pt o tava cu diametrul de 36 cm.
  • -1 pahar de faina
  • -1 pahar de gris
  • -1 pahar de nuca de cocos
  • -1 pahar de iaurt
  • -3/4-1 pahar de zahar(dupa gust;eu pun 3/4)
  • -1/2 pahar de ulei(nu de masline)
  • -2 linguri de lapte praf(se poate si fara)
  • -coaja de la o lamie
  • -cca 1 lingura zeama de lamiie(pt.a stinge bicarbonatul)
  • -2 oua
  • -2 lingurite de praf de copt
  • -un virf de cutit de bicarbonat
  • Pt.sirop
  • -3 pahare de zahar
  • -2,5 pahare apa
  • -cca 50 g unt
  • -zeama de la cca 1/2 lamiie
  • -niste vanilie

Mod de preparare

Dulciurile arabesti sint,de obicei f.dulci;se foloseste un sirop,facut din zahar si apa.

Incepem cu siropul,deoarece trebuie sa se raceasca f.

bine.

Facem siropul asa:zaharul si apa se pun pe foc;cind clocoteste,se pun cca 2 linguri de zeama de lamiie,apoi,

siropul se fierbe,pe foc mic,descoperit,cca 30-40 minute.

Cind siropul e de grosimea uleiului,se stinge focul;siropul se mai ingroasa,dupa aceea,racindu-se.

Imediat,dupa ce se stinge focul,se pune untul si se amesteca(fara foc),sa se topeasca untul.Acum se pune si niste vanilie.

Pe urma,lasam siropul sa se raceasca,mestecind din cind in cind;sa se raceasca mai repede;nu se acopera.

Acum facem \"harise\":intr-un castron se pun toate ingredientele uscate(faina cernuta cu praful de copt,gris,nuca de cocos,zahar,lapte praf,coaja de lamie).Se amesteca;apoi se pun celelalte ingrediente(iaurt,ulei,oua,bicarbonatul stins in zeama de lamiie);

se amesteca totul f.bine,apoi,se pune in tava unsa cu unt si tapeta cu faina.

Se pune in cuptor(preincalzit),la foc mediu,cca 40-45 minute.

Se face testul cu scobitoarea;daca e gata,se stinge cuptorul si IMEDIAT se pune,deasupra,siropul f.rece.

Se va observa ca harisea \"inoata\";dar,sa nu va speriati;in cca 20-30 minute,harise absoarbe tot siropul.

Se lasa \"harise\"sa se raceasca si sa absoarba tot siropul.Dupa cca 1 ora se poate servi;se taie in patrate de cca 5/5 cm.Se orneaza,de obicei,cu pistatia.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise