Invartita moldoveneasca

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 600 gr faina
  • 1 lingura si jumatate margarina la pachet
  • 5 linguri zahar
  • 25 gr drojdie
  • circa 200 ml lapte soia pentru framantat
  • 1 esenta vanilie
  • coaja de portocala rasa
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 borcan 400 gr gem prune
  • 1 castronel nuca macinata
  • 1 lingura cacao
  • 1 esenta rom
  • 1-2 linguri zahar pudra
  • Pentru uns:
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare

Aluatul:

Punem faina intr-un bol.

Mixam margarina cu zaharul pana ce acesta din urma se topeste.

Drojdia o punem intr-un castron,punem o lingurita zahar si o amestecam pana ce drojdia se dizolva.

Turnam margarina mixata si drojdia dizolvata peste faina.

Le amestecam putin cu mana.

Laptele de soia il punem putin pe foc,cat sa fie caldut.

Adaugam si esenta ,coaja de portocala si praful de sare.

Le incorporam bine de tot , apoi incepem sa punem cate putin lapte,si framantam bine,pana obtinem consistenta dorita a aluatului.

Acoperim bolul cu aluat si il lasam la dospit,pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Amestecam nuca macinata cu zaharul pudra,cacaua si esenta.

Punem si gemul si le incorporam bine.

Cele doua linguri de zahar pentru uns,le punem intr-un ibric .

Cand s-a caramelizat il stingem cu putina apa si lasam pe foc pana se topeste zaharul.

Incepem sa preparam invartita:

O puteti face simpla ,doar rulata sau impletita(eu am facut impletita).

Impartim aluatul in 4 parti egale.

Presaram pe masa de lucru niste faina alba.

Intindem cu sucitotul o foaie,o ungem cu umplutura (pe acesta tot in 4 o impartim) si rulam foaia.

Mai facem inca o foaie umpluta,iar cele doua suluri le impletim.

La fel procedam si cu cealalta.

Ungem niste tavi de chec cu margarina si le tapetam cu hartie de copt.

Asezam invartitele in tavi si le ungem cu siropul de zahar ars.

Dam tavile in cuptorul incins,la o temperatura potrivita ,si le lasam acolo pana sunt coapte.

Dupa vreo 20 de minute de stat in cuptor,le mai scoatem o data si le ungem cu sirop de zahar ars.

Cand sunt gata le scoatem la racorit,si le ungem cu amestec de ulei si sirop de zahar ars.

Le presaram cu zahar pudra si cand s-au racit le acoperim cu un prosop de bucatarie curat.

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise